Alpinistul Alex Găvan: «Am văzut moartea cu ochii în Nepal»

alpinisti-nepal.jpg

Imagine din tabăra alpiniştilor de pe munte
Foto: Arhivă Personală

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Alpinistul român Alex Găvan, care se afla pe munte în momentul în care cutremurul de 7,9 pe Richter a lovit Nepalul, a descris cu lacrimi în ochi cum era să-şi piardă viaţa. El a lansat ieri o campanie de strângere de fonduri pentru ajutorarea victimelor seismului.

„Motivul pentru care nu am vorbit cu presa până acum e că, în momentul în care eram asaltat din toate părţile încă mai mureau oameni sub zăpadă”, îşi începe Alex Găvan intervenţia. Ieri, alpinistul a descris cum a trăit el seismul din Nepal şi ce a făcut ca să salveze viaţa altor camarazi de expediţie.

„Am văzut moartea cu ochii. Când s-a produs cutremurul mă aflam în tabăra de bază. Mă aşteptam ca gheţarul de sub mine să crape şi să pic într-o crevaşă. După cutremur, am deschis cortul şi am văzut un zid fantastic, alb, care venea spre mine. În loc să mă adăpostesc după o stâncă, m-am ascuns, inexplicabil, în cort. Zăpada m-a acoperit, dar am reuşit să ies”, îşi aminteşte Găvan. Românul spune că 19 dintre camarazii săi de expediţie au pierit în urma avalanşei. Cei care au supravieţuit s-au mobilizat exemplar pentru a-i scoate pe răniţi de sub zăpadă.

„A doua zi am evacuat 50 de oameni din tabără, cu elicoptere private. Nu sunt mai mult de 15 în tot Nepalul, dar au venit după noi, deşi erau solicitaţi şi la sol, unde totul era în ruine”. Pentru că e legat sentimental de această ţară, Găvan a demarat ieri o campanie de strângere de fonduri pentru reconstrucţia aşezărilor distruse. Românii pot dona 2 euro prin SMS, la 8826, sau sume mai mari pe site-ul alexgavan.ro/nepal. Toţi banii vor ajunge la o asociaţie locală, care va direcţiona fondurile pentru reconstrucţia şcolilor, a spitalelor şi a surselor de apă potabilă.

Click! spune

Un seism de magnitudine 7,9 pe Richer a lovit Nepalul (ţară din sudul Asiei, în inima Munţilor Himalaya) pe 25 aprilie. Nu mai puţin de 8.520 de victime au fost raportate până acum. Pierderile financiare nu au fost cuantificate deocamdată. Un al doilea seism, de 7,4 pe Richter, s-a înregistrat la 12 mai.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5