Alexei Navalnîi s-a întors în Rusia, unde a fost imediat arestat. 50 de susținători, reținuți și ei

Ultima actualizare:

    Alexei Navalnîi, la bordul avionului cu care a părăsit Germaniafoto: AFP
Alexei Navalnîi, la bordul avionului cu care a părăsit Germaniafoto: AFP

Alexei Navalnîi a părăsit discret Germania, duminică, pentru a se întoarce în Rusia. Opozantul lui Vladimir Putin, care îi acuză pe şeful de la Kremlin că a comandat asasinarea sa printr-o tentativă de otrăvire, nu s-a prezentat pe aeroportul berlinez Schönefeld pentru check-in. Avionul său, închiriat de la compania rusă Pobeda, a decolat la ora 14.45. El a ajuns în jurul orei 19.20 în Rusia, unde a fost arestat imediat de poliție.

UPDATE 20.24 Administraţia Penitenciară din Rusia a confirmat faptul că Navalnîi a fost arestat pentru încălcarea termenilor unei sentinţe judecătoreşti. El urmează să fie adus în faţa unui judecător. Potrivit The Moscow Times, 53 de persoane au fost reţinute până acum pe Aeroportul Vnukovo, notează adevarul.ro.

UPDATE 20:10 Liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, a revenit în Federaţia Rusă, însă a fost reţinut pe aeroport imediat ce a ajuns la controlul de paşapoarte. Coborând din avion alături de soţia sa Iulia, Navalnîi a declarat că este „foarte bucuros” că s-a întors acasă. El a fost arestat în momentul verificării paşaportului.Avionul la bordul căruia Navalnîi s-a întors la Moscova după aproape cinci luni de tratament în Germania a fost redirecţionat către Aeroportului Şeremetievo. Iniţial, ar fi trebuie să aterizeze pe Aeroportul Vnukovo. Potrivit unor jurnalişti AFP prezenţi la bord, pilotul a anunţat iniţial o întârziere de 30 de minute din cauza unei „probleme tehnice”, după care a spus că avionul va ateriza la Şeremetievo. Această redirecţionare a survenit pe fondul atmosferii tensionate de la Vnukovo, unde autorităţile ruse s-au trezit cu numeroşi simpatizanţi de-ai lui Navalnîi. Zeci de susţinători de-ai lui Navalnîi au fost arestaţi la Vnukovo, unde mulţimea a cerut demisia preşedintelui rus Vladimir Putin şi a scandat că „Rusia va fi liberă”. 

"Dacă voi fi arestat? este imposibil, sunt nevinovat", a spus el în faţa jurnaliştilor la bordul avionului.

De când cel mai mare duşman al preşedintelui Vladimir Putin şi-a anunţat miercuri intenţia de a se întoarce, serviciile din penitenciarele ruseşti (FSNI) l-au asigurat că vor fi "obligate" să-l aresteze pentru că a încălcat condiţiiledupă o condamnare la închisoare cu suspendare pentru delapidare, într-un caz din 2014. Alexei Navalnîi, 44 de ani, spune că a fost fabricat.

Alexei Navalnîi a ajuns în comă în august 2020, după ce se întorcea din turneu electoral în Siberia. Spitalizat mai întâi la Omsk, el a fost a fost transferat la spitalul Charite din Berlin. A fost externat la 23 septembrie, după ce, conform spitalului, starea sa "s-a îmbunătăţit suficient".

Trei laboratoare europene au concluzionat de atunci că opozantul a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia Noviciok, dezvoltat în epoca sovietică în scopuri militare, concluzie confirmată de Organizaţia pentru interdicţia armelor chimice (OIAC), în ciuda dezminţirilor Moscovei. 

Opozantul acuză serviciile speciale ruseşti (FSB) că au încercat să-l asasineze la ordinul lui Vladimir Putin. Navalnîi este vizat de la sfârşitul lui decembrie de o nouă anchetă pentru fraudă, pentru că ar fi cheltuit în beneficiul personal 356 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro) din donaţii.             

Mai mult de 2.000 de persoane au anunţat pe Facebook că intenţionează să vină să-l întâmpine, dar justiţia a avertizat că orice eveniment public "organizat" la aeroportul Vnoukovo este neautorizat. Videoclipuri publicate pe reţele de socializare arată că poliţia se află la faţa locului. 

Pentru experţi, întoarcerea lui Navalnîi este un ghimpe pentru Kremlin: a-l lăsa liber este o demonstraţie de slăbiciune, iar să-l închidă ar risca un nou scandal.              

image
image
image
image
image
image
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net