Alertă! Febra africană ne lasă fără porc de Crăciun?

Ultima actualizare:

    Lituania, Letonia şi Polonia  sunt ultimele ţări afectate  de teribila maladie care  omoară porcii şi mistreţiiFoto: AP
Lituania, Letonia şi Polonia sunt ultimele ţări afectate de teribila maladie care omoară porcii şi mistreţiiFoto: AP

O boală care ucide porcii s-a răspândit tocmai din Africa până în nordul Europei, iar acum ameninţă ţara noastră şi alte state UE. Fermierii români se tem că molima ar răpune mii de animale, înainte de Crăciun, iar veterinarii sunt în alertă maximă.

Febra porcină africană (ASF) este o boală care ucide în masă porcii, dar nu afectează oamenii. Numărul focarelor din Europa de Est s-a dublat în timpul verii, iar ucrainenii se aşteaptă la un nou val de îmbolnăviri. Acum, maladia este răspândită în Federaţia Rusă, Ucraina, Belarus, Lituania, Letonia, Estonia, informează Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară (ANSVSA). De asemenea, câteva cazuri s-au înregistrat şi în Sardinia (Italia). În prezent, se apropie cu repeziciune de graniţele mai multor state din UE, inclusiv România. Primele focare au fost în Georgia, în 2007, de unde s-au răspândit cu rapiditate spre ţările baltice şi spaţiul ex-sovietic. În luna mai 2015, erau 403 focare, iar la sfârşiutul lunii august erau deja 930.În România, veterinarii sunt în alertă  maximă, deşi până acum nu s-a înregistrat nici un caz de îmbolnăvire. În opt judeţe de la graniţa cu Ucraina şi Moldova, Satu Mare, Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Tulcea, se verifică la frontieră toate transporturile de produse alimentare. Astfel de supraveghere va fi extinsă în toată ţara din 2016, informează ANSVSA.  Click! vă spune totul despre această ameninţare reală de la graniţă.

Ce specii fac febră porcină africană?

Au fost cazuri doar la porcii domestici şi la mistreţi. Boala este cauzată de un virus care poate apărea oriunde şi oricând, iar mortalitatea este de aproape 100%.

Cum se transmite?

Virusul se transmite prin contact direct cu animalele bolnave, după hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie cu carne de porc neverificată veterinar, prin căpuşe care au parazitat şi animale bolnave. Nu există vaccin împotriva acestei boli. Singurele metode care pot ţine boala departe sunt respectarea igienei alimentare, informarea populaţiei şi controalele veterinare.

Cum arată un porc bolnav?

Animalul are febră peste 40 grade, pielea se înroşeşte sau se învineţeşte, în special la urechi, picioare şi abdomen. Animalul nu mănâncă, se împleticeşte şi e apatic. Simptomele apar cu 48 de ore înaintea morţii.

Britanicii sunt speriaţi de  o posibilă extindere  a bolii dinspre Polonia
Britanicii sunt speriaţi de o posibilă extindere a bolii dinspre Polonia

Cât rezistă virusul?

Sângele, ţesuturile, secreţiile şi fecalele de la animalele bolnave sau moarte pot transmite boala. Virusul poate rezista în fecale 6-10 zile, în produsele din porc câteva luni, iar în carnea congelată câteva luni.

Ce faci dacă ai un animal bolnav?

Dacă suspectaţi că animalul are ASF, anunţaţi de urgenţă medicul veterinar. Toate animalele prezente în focar vor fi ucise, iar statul vă despăgubeşte pentru pierderile suferite. Se va stabili o zonă de carantină, în care vor fi restricţii pentru circulaţia animalelor. Fermele vor fi dezinfectate.

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net