Aleksandr Lukaşenko, reales preşedinte în Belarus. În țară, proteste violente, haos și anarhie

alexandr-lukasenko.jpg

Aleksandr Lukașenko
Aleksandr Lukașenko, ultimul dictator din Europa, a câștigat fraudulos, spune opoziția din Belarus, încă un mandat de președinte

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a obţinut 80% din voturi la alegerile prezidenţiale de duminică și se află la al șaselea mandat. Imediat după aflarea rezultatului, în țară au izbucnit proteste violente. Ultimul dictator din Europa încearcă să reprime manifestările folosind forța.

Aleksandr Lukaşenko, reales preşedinte în Belarus. Proteste violente în întreaga țară

După ce Aleksandr Lukașenko a fost declarat învingător în alegerile prezidențiale din Belarus, au izbucnit proteste în întreaga țară. Forțele de ordine au declarat că dețin controlul asupra situației, dar confruntarea cu cei ieșiți în stradă este departe de a se fi încheiat. Numeroase forţe de ordine au fost dislocate în multe orașe, dar mai ales la Minsk, regimul avertizând în privința adunărilor publice. În Capitală, poliţia a folosit împotriva manifestanților grenade fumigene, grenade asurzitoare şi gloanţe de cauciuc, iar un camion a intrat cu viteză în mulțimea care protesta pașnic. Sunt fotografii cu oameni întinși pe stradă, morți și răniți care cer ajutor și sunt îngrijiți de medicii ajunși la fața locului.

proteste-jandarmi-belarus.jpg

Jandarmi care arestează un protestatar in Belarus
Forțele de ordine încearcă să înăbușe protestele folosind violența
Sursa foto: Sky News

Potrivit mai multor instituţii de presă, confruntările s-au soldat cu foarte multe victime în rândul manifestanţilor. Conform acestor surse, mitinguri ale susţinătorilor opoziţiei, marcate de intervenţii în forţă ale forţelor de ordine, au avut loc şi în alte oraşe din Belarus (Brest, Pinsk, Gomel şi Grodno). Lukaşenko, în vârstă de 65 de ani, nu a tolerat sub nici o formă dizidenţa, iar înainte de scrutin dictatorul a lansat o campanie represivă împotriva protestatarilor opoziţiei pe care i-a acuzat de uneltire cu forţe străine pentru a-l răsturna de la putere, transmite Digi24.

svetalana-tihanovskaia.jpg

Svetalana Tihanovskaia, contracandidata lui Alexandr Lukașenko la alegerile prezidențiale din Belarus
Svetalana Tihanovskaia îl acuză pe Lukașenko de furt și declară că lagerile au fost falsificate
Sursa foto: dw.com

Svetalana Tihanovskaia, contracandidata lui Lukașneko, mesaj emoționant pentru jandarmi

Svetalana Tihanovskaia, contracandidata lui Lukașneko în scrutinul prezidențial, spune că i-au fost tăiate conexiunile la internet și că singura posibilitate de comunicare e prin SMS-uri. Într-o declarație citită de reprezentanți ai staffului său de campanie la televiziunea online Current Times Tihanovkaia le-a cerut forțelor de ordine să nu folosească forța contra oamenilor. „Nu răspundeți cu violență la protestele pașnice, țineți minte că sunteți parte a poporului! Protestatarilor le cer să nu se dedea la provocări. Ofițerilor le cer să oprească violențele. Dimineață, țara se va trezi într-o realitate nouă!” - a transmis Svetlana Tihanovskaia.

proteste-belarus.jpg

Protestatari în Belarus
Pe străzile din Minsk protestează mii de oameni. Forțele de ordine încearcă să reprime manifestările folosind forta, iar sute de persoane sunt rănite
Sursa foto: Al Jazeera

Aleksandr Lukaşenko, preşedinte în Belarus pentru a șasea oară. Rezultatul alegerilor, falsificat?

Charter97, un site al opoziției din Belarus care transmite din Polonia, susține că rezultatul alegerilor a fost falsificat și că în realitate, Svetlana Tihanovskaia ar fi câștigat 72 la sută din voturi, iar Aleksandr Lukașenko doar 13 la sută. Site-ul publică o serie de poze și filmulețe cu protestatari și reprimarea brutală a demonstranților de către forțele de ordine. Organizaţiile pentru protecţia drepturilor omului afirmă că peste 1.300 de persoane au fost reţinute în perioada premergătoare scrutinului, printre care observatori electorali independenţi şi membri ai echipei de campanie a candidatei opoziției, Svetlana Tihanovskaia. Aleksandr Lukașenko se află în fruntea Belarusului de 26 de ani și este supranumit ultimul dictator din Europa.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1