Alegeri SUA 2020: Ziua decisivă pentru America. Cine are mai multe şanse: Joe Biden sau Donald Trump

Ultima actualizare:
Milioane de americani şi-au exprimat deja opţiunea electorală, votând anticipat
Milioane de americani şi-au exprimat deja opţiunea electorală, votând anticipat

Americanii decid la 3 noiembrie cine va merge la Casa Albă pentru următorii patru ani: democratul Joe Biden (77 de ani) sau republicanul Donald Trump (74 de ani). Trump a pierdut enorm din cauza pandemiei de COVID-19, doar 35% dintre americani exprimându-şi susţinerea faţă de el pentru felul cum a gestionat criza. Biden a câştigat teren pe fondul crizei economice declanşate de COVID-19.

Alegerile din 2020 sunt sub semnul incertitudinii privind sondajele de opinie, după ce în 2016, Hillary Clinton a fost învinsă de Trump, deşi era dată favorită. Joe Biden conduce cu 52%, faţă de doar 44% înregistrate de Donald Trump.

Conform sistemului de vot american, fiecare stat are un anumit număr de voturi, în funcţie de câţi reprezentanţi are în Congres şi în Senat. Numărul reprezentanţilor din cele două Camere este dat de populaţia respectivului stat. În total sunt 538 de colegii electorale şi candidatul câştigător trebuie să înregistreze 270 de voturi.

Până la 3 noiembrie, peste 99 de milioane de americani şi-au exprimat deja votul fie prin corespondenţă, fie prin vot electronic. Deşi duminică au fost înregistrate 81.000 de noi cazuri de îmbolnăvire cu ­COVID-19, bilanţul ajungând la 8,6 milioane de infectări şi 237.000 de decese, turul de scrutin nu va fi afectat. Mai mult decât atât. La intrarea în circumscripţii, alegătorilor li se va cere să îşi pună masca, dacă refuză, nu li se va interzice să voteze. Dar vor fi escortaţi într-o zonă specială, la un birou cu plexiglas, unde vor fi asistaţi de voluntari dotaţi cu vizieră şi mănuşi chirurgicale. 

Donald Trump şi-a încheiat campania electorală la 2 noiembrie în oraşul natal al adversarului său, Scranton, Pennsylvania. Asta, deşi Biden conduce detaşat în sondaje în state precum Michigan, Pennsylvania şi Wisconsin. Trump şi-a asigurat votul unor state precum Georgia, Iowa, Ohio şi Carolina de Nord, dar diferenţa faţă de candidatul democrat este una foarte mică.


    Milioane de americani şi-au exprimat deja opţiunea electorală, votând anticipatFoto: Getty Images
Milioane de americani şi-au exprimat deja opţiunea electorală, votând anticipatFoto: Getty Images

Dacă administraţia Trump a pierdut mult din simpatia americanilor, doar 35% din populaţie fiind mulţumită de cum a fost administrată criza epidemiologică, Joe Biden a câştigat pe fondul instabilităţii economice.  Dezbaterile publice au început la 29 septembrie, la postul CBS şi 48% din telespectatori au zis că Biden a câştigat duelul, 41% au optat pentru Trump. A doua dezbatere a avut loc la 22 octombrie şi s-a încheiat la egalitate.

Circumscripţiile au fost dotate cu plexiglas, măşti de protecţie şi mănuşi chirurgicale
Circumscripţiile au fost dotate cu plexiglas, măşti de protecţie şi mănuşi chirurgicale

Un moment de cotitură în campania electorală a avut loc la 2 octombrie când Donald Trump şi soţia lui au fost confirmaţi cu noul coronavirus. Acesta a fost momentul în care 72% dintre americani au declarat că administraţia Trump nu a gestionat bine criza epidemiologică. Şi în acest an, cel mai important indicator cu privire la câştigătorul alegerilor rămâne statul Florida (29 de voturi din cele 538 la nivel naţional).

  • Cu peste 99 de milioane de americani care au votat de la distanţă şi prezenţa din 3 noiembrie, alegerile din 2020 înregistrează cea mai mare prezenţă la vor din istoria recentă.
  • Rezultatele numărării voturilor pot ”dura zile, chiar săptămâni”, dacă rezultatele exit-poll-urilor sunt apropiate.
  • Care state pot fi câştigate de democraţi în defavoarea republicanilor? Deşi Trump conduce în aceste state, diferenţa e foarte mică în: Texas, Iowa, Georgia, Ohio, Arizona şi Carolina de Nord.
  • Voturile prin poştă vor fi numărate ultimele, din cauza temerilor privind răspândirea COVID-19. În statele unde diferenţa dintre candidaţi e mare, plicurile nu vor mai fi desfăcute la 4-5 noiembrie.
image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net