Alegeri prezidenţiate în Republica Moldova: Cozi la secţiile de votare din străinătate, inclusiv la Bucureşti

Ultima actualizare:

    Maia Sandu, canditat la preşedinţia Republicii Moldova, a votat la cel de-al doilea tur foto: AFP
Maia Sandu, canditat la preşedinţia Republicii Moldova, a votat la cel de-al doilea tur foto: AFP

Moldovenii sunt aşteptaţi duminică la urne, la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Ei trebuie să aleagă între Igor Dodon şi Maia Sandu în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Prezenţa era, la ora 8:30 dimineaţa, mai mare decât la primul tur, iar la secţiile de vot din străinătate, inclusiv la Bucureşti, s-au format cozi.

UPDATE: Igor Dodon şi Maia Sandu au votat în cel de-al doilea tur al alegerilor din Republica Moldova. 

„Astăzi este ziua voastră, astăzi toată puterea este în mâinile voastre. Astăzi îi puteţi pedepsi pe cei care v-au minţit, v-au furat şi v-au alungat de acasă. Astăzi decidem cum vom trăi în următorii patru ani”, a declarat Maia Sandu, conform Deschide.md.

„Am votat pentru independenţa şi statalitatea Republicii Moldova. Am votat pentru pace, pentru liniştea inter-etnică. Am votat pentru schimbări calitative, dar nu şocuri şi crize. Am votat pentru echitate şi prosperitate economică. Am votat pentru politica externă echilibrată. Am votat pentru prietenie cu România şi Ucraina. Am votat pentru valorile noastre tradiţionale şi creştine. Pentru aceasta am votat şi sunt sigur că marea majoritate a cetăţenilor vor face la fel”, a declarat Igor Dodon. El a venit împreună cu soţia la secţia de vot.

Maia Sandu, candidata Partidului Acţiunii şi Solidaritate (PAS), a câştigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale cu 36,16% din voturi, iar actualul preşedinte al ţării, Igor Dodon,  a obţinut 32,61% din voturi, conform news.ro. 

Alegătorii din ţară, dar şi din străinătate sunt aşteptaţi la cele 2.143 de secţii de votare. Din numărul total de secţii, 139 sunt deschise în străinătate, iar altele 42, deschise pe teritoriul Republicii Moldova, sunt destinate alegătorilor din regiunea transnistreană.

La 8:30 dimineaţa, prezenţa era de 3.29%, mai mare decât la primul tur, când a fost 2,57%, iar la mai multe secţii de vot din străinătate, din Frankfurt, Paris. Tel Aviv, dar şi din Bucureşti, erau cozi.

Potrivit legislaţiei, poate fi ales Preşedinte al Republicii Moldova cetăţeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniţi, a locuit sau locuieşte permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puţin de 10 ani şi vorbeşte „limba de stat”.

Mandatul Preşedintelui Republicii Moldova durează 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.

Preşedintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Este declarat ales candidatul care a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la alegeri. În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net