Alegeri europarlamentare 2019. Mii de români din străinătate nu au putut vota. Sistemele s-au închis automat la ora 21

coada_vot_marea_britanie.jpg

coada vot alegeri europarlamenatre 2019 marea britanie
Românii din Marea Britanie s-au așezat la coadă pentru a-și exprima votul la alegerile europarlamentare
Foto: Ali Maverick Rashid / Facebook

Prezență masivă la vot la secțiile din străinătate. Românii din diaspora s-au prezentat să voteze de la primele ore ale dimineţii, la mai multe secţii fiind chiar cozi. La Roma, Bruxelles, Stuttgart, Londra sau Viena sute de persoane şi-au aşteaptat rândul, unele chiar în ploaie. Pentru alegerile europalralemtare 2019, în străinătate au fost deschise 441 de secţii.

Mii de oameni nu au putut însă să voteze în aceste secţii, deşi au stat şi trei ore la cozi, iar autorităţile au creat condiţii pentru a fi consideraţi în interiorul consulatelor sau ambasadelor la ora închiderii urnele. Asta pentru că la ora 21.00, sistemele electronice care permiteau votul au fost oprite automat. Oamenii se îndeamnă acum să depună plângeri penale. Conform digi24.ro, peste 375.000 de români au ieşit la vot în străinătate.

Sistemul electronic de votare s-a închis automat la 21.00

La Munchen, deşi oamenii se aflau într-un spaţiu creat special de autorităţi, sistemul s-a închis la 21, notează news.ro. ”Poliţia a primit asigurări că toţi cei din perimetrul consulatului vor vota, dar Consulatul s-a închis... au minţit şi Poliţia din Munich...Aici am ajuns dupa 10 ore în picioare la coadă. Nu am votat, dar am stat cu oameni frumoşi la coadă”, a scris o româncă pe Facebook.

Aceeaşi situaţie s-a produs şi în Danemarca. Deşi oamenii au fost primiţi în grădina ambasadei, fiind consideraţi pe teritoriul acesteia, la ora locală 21.00 sistemul care permitea votarea s-a oprit.

”Respect imens Ambasadei din Danemarca! Toţi care am fost lăsaţi pe din afară din cauza închiderii urnelor la ora 21.00 am fost lăsaţi în grădina ambasadei. Toti oamenii aflaţi pe teritoriul ambasadei au dreptul sa voteze, chiar dacă ora de închidere a urnelor a trecut. Respect ambasadorului! LATER EDIT: Din cauza faptului că sistemul electronic a fost închis automat la orele 21.00, nimeni nu a mai putut vota. Asta nu schimbă cu nimic respectul pentru gestul ambasadorului”, a scris o română pe contul de socializare.

Alte mii de români din multe ţări nu au reuşit să voteze. În unele locuri, oamenii care au stat la cozi uriaşe pentru a vota au fost îndepărtaţi de către poliţişti de sediile secţiilor de votare.

Oamenii se îndeamnă să depună plângeri penale

Pe reţelele de socializare, cei care nu au putut vota se îndemană unii pe alţii să depună plângeri penale, organizaţiile Expert Forum şi Funky Citizens anunţând că vor oferi consiliere.

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Ludovic Orban, a anunţat că va formula plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, şi a celor care au organizat votul în diaspora, spunând că autorităţile au premeditat să împiedice exercitarea dreptului de vot al românilor din străinătate.

Update 14.00 La Nisa, românii stau mai bine de două ore la coadă pentru a-și exprima votul. Vedeta Prima TV Alex Constantin a povestit în exclusivitate pentru CLcik! care este atmosfera de la secția de votare. ”Faptul că sunt plecat din țară cu niște proiecte nu înseamnă că aș avea vreo scuză să nu votez. Am rămas în Franța după festivalul de la Cannes, pentru a merge în Monaco la Formula 1. Înainte însă vreau să votez. Secția de la Nisa e singura deschisă din zonă, stau deja de două ore la coadă. Cred că este foarte important să ne exprimăm votul”, a declarat Alex Constantin.

alex-constantin-nisa.jpeg

alex constantin la sectia de votare din Nisa
Alex Constantin, la coadă la secția de votare din Nisa
foto: arhivă personală

 

coada-vot-nisa.jpeg

coada la sectia de votare din nisa
Românii au de așteptat cel puțin două ore ca să voteze la Nisa
foto: arhivă personală

 

Citește și:

Incidente la vot. Ludovic Orban vrea să-i facă plângere penală ministrului de externe pentru organizarea din diaspora

Mii de cetățeni români din Italia, Germania, Franța, Austria, Marea Britanie și alte state europene au format cozi masive duminică în orașele unde există secții de vot la alegerile europarlamentare și la referendumul declanșat de președintele Klaus Iohannis, după cum arată imaginile video și fotografiile postate pe Facebook de cetățeni și organizații civice.

O asemenea mobilizare masivă la alegeri nu a mai fost înregistrată de la alegerile pezidențiale din 2014, când Klaus Iohannis l-a învins în turul 2 pe Victor Ponta.

La Munchen, la ora 7:00, erau deja aproximativ 200 de români în fața consulatului României.

coada-munchen.jpeg

alegeri europarlamentare 2019 munchen coada
Alegeri europarlamentare 2019. Coadă la secția de votare din Munchen
Foto: Facebook

Nu doar în Germania s-au format cozi. În Roma, și mai mulți oameni așteptau în fața Ambasadei României, în ciuda ploii. Și la Milano și Torino, situația este asemănătoare.

La Bruxelles, românii nu au mai avut loc în curtea secției de votare, astfel că au ocupat și trotuarul de lângă. Acest lucru se întâmpla la ora 7 dimineața. 

bruxelles.jpg

alegeri europarlamentare 2019 bruxelles coada
Cozi s-au format și la secțiile de votare de la Bruxelles
foto: Lucian Pirvoiu/Facebook

În Dublin, Viena, Madrid, Londra s-au format, de asemenea cozi.

Alegeri europarlamentare 2019. Prezența la vot în țară este de 6,44 %

Prezenţa la vot în țară la alegerile europarlamentare este duminică, la ora 10.00, de 6,44%, iar la referendum de 5,19 %. La alegerile parlamentare din 2016, prezenţa la vot la ora 9:00 era 2,55 %. Cele 18.730 de secţii de votare deschise în ţară pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendumul pe justiţie s-au deschis la ora 7.00. 

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1