Adrian Stoica, românul care lucrează la NASA: «Am putea găsi viaţă pe Marte»

Ultima actualizare:

    Vehiculul Perseverance explorează Planeta Roşie şi datorită românului Adrian Stoica
Vehiculul Perseverance explorează Planeta Roşie şi datorită românului Adrian Stoica

Cel mai performant dispozitiv trimis pe planeta Marte, roverul Perseverance, a ajuns pe 18 februarie, după ce a parcurs 470 de milioane de kilometri în şapte luni. La realizarea acestui robot ultrasofisticat şi-a adus contribuţia şi Adrian Stoica, românul care a condus timp de zece ani departamentul de robotică de la NASA.

Aterizarea roverului Perseverance a fost evenimentul tehnologic al ultimilor ani, însă această realizare nu ar fi posibilă fără românul Adrian Stoica (59 de ani).

El a coordonat echipa care a creat şi manevrat roverele trimise pe Marte, celebrele Curiosity, Opportunity, Sojourner şi Spirit, dar şi-a adus contribuţia şi la realizarea roverului Perseverance.

Adrian Stoica a condus 10 ani Departamentul de Robotică al NASA

„Sprijinul meu a fost în principal la management şi puţin la partea tehnică, de algoritmi, venind cu idei ajutătoare în şedinţele de lucru cu oamenii mei”, spune Adrian ­Stoica, românul care a ajutat la misiunea robotului ajuns pe Marte.

Inclusiv elicopterul care însoţeşte roverul poartă amprenta sa, deşi Adrian Stoica se fereşte să se laude, scrie adevarul.ro. De altfel, după ce a condus un deceniu departamentul de robotică al NASA, el deţine în prezent funcţia de adjunct al coordonatorului de la Biroul de Planificare Strategică din cadrul celui mai important departament al NASA, Jet Propulsion Laboratory. În ultima perioadă, el s-a dedicat unui alt proiect, cel al turnurilor solare care ar urma să asigure energia pentru primele baze permanente umane pe Lună.

În ultimii ani, SUA, Rusia şi China şi-au anunţat planurile pentru cucerirea planetei Marte. Există informaţii că în subsolul acestei planete s-ar afla bogăţii uriaşe, care aşteaptă să fie descoperite.

„Se poate spune că Marte a fost explorată foarte puţin, sub 1%. Mulţi experţi cred că am putea găsi viaţă. Noi ştim că viaţa este legată de apă. Iar pe Marte este apă, aşa că avem principalul ingredient”, arată expertul român.


    Adrian Stoica, specialist român la NASA, a contribuit la misiunea robotului Perseverance
Adrian Stoica, specialist român la NASA, a contribuit la misiunea robotului Perseverance

În cazul în care există viaţă pe Planeta Roşie, ar fi vorba doar despre microorganisme, ceea ce nu înseamnă că în Univers n-ar putea să existe alte civilizaţii.Luna ar urma să fie primul astru cucerit de oameni. Printre experţii care lucrează la planurile de colonizare a Lunii se numără şi Adrian Stoica.

El a conceput turnuri mobile cu suprafeţe reflectorizante şi celule fotovoltaice, pentru a obţine energie, ce va fi folosită pentru alimentarea bazelor la revenirea astronauţilor pe Pământ.

Ulterior, turnurile mobile solare pentru obţinerea energiei ar urma să fie utilizate şi pe Marte.„Am putea avea primele avanposturi umane pe Lună chiar în următorii 20 - 30 de ani. Marte este însă prea departe, iar pentru a ne stabili acolo avem nevoie de mult mai mult timp”, opinează specialistul român.

Click! spune

În prezent, adevărata miză ar fi Luna, consideră Adrian Stoica. Satelitul natural al Terrei e doar la 384.000 de kilometri, iar tehnologia le permite oamenilor să ajungă din nou acolo. Pe termen lung va urma Marte, iar următoarele ţinte ar fi Europa şi ceilalţi sateliţi ai lui Jupiter, care au oceane de apă sub gheaţă şi unde ar putea fi descoperită viaţă.

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net