Administraţia Biden a dat în judecată statul Texas, pentru a bloca interzicerea avorturilor

joe-biden.jpg

Joe Biden
Acţiunea marchează al doilea proces major pe care administraţia Biden l-a intentat anul acesta
Foto: Getty

Click desktop articole 300x250 p1

Citeste tot despre: 

Click desktop articole 300x250 p2

Administraţia Biden a dat în judecată joi, 9 septembrie, statul Texas, încercând să blocheze aplicarea unei noi legi care interzice aproape în totalitate avorturile, democraţii fiind îngrijoraţi că dreptul la avort stabilit în urmă cu 50 de ani ar putea fi în pericol.

Curtea Supremă a SUA a permis săptămâna trecută legea din Texas care interzice avortul după aproximativ şase săptămâni de sarcină, înainte ca multe femei să-şi dea seama că sunt însărcinate. Decizia a reprezentat o victorie majoră pentru conservatorii care au încercat să interzică procedura încă de la decizia judecătorească din cazul Roe v. Wade din 1973, care a stabilit dreptul constituţional la avort.

Nu fac excepții cazurile de viol sau incest

Preşedintele Joe Biden a avertizat că legea va provoca un ”haos neconstituţional”, deoarece se bazează pe aplicarea ei de către cetăţeni privaţi, prin intentarea unor procese civile împotriva persoanelor care ajută o femeie să avorteze după şase săptămâni, indiferent dacă este vorba de un medic care efectuează procedura sau de un taximetrist care conduce o femeie la o clinică.

Legea permite persoanelor care dau în judecată să primească recompense de cel puţin 10.000 de dolari şi nu face excepţii în cazurile de viol sau incest, deşi există unele excepţii foarte restrânse pentru sănătatea mamei.

Decizia Curţii Supreme de a nu bloca legea din Texas i-a lăsat pe activiştii pentru drepturile avortului îngrijoraţi de faptul că instanţa, în care conservatorii deţin o majoritate de 6-3, ar putea fi deschisă răsturnării legii Roe atunci când va audia un caz care implică o interdicţie de avort din Mississippi, la sfârşitul acestui an.

Acţiunea marchează al doilea proces major pe care administraţia Biden l-a intentat anul acesta, încercând să blocheze o măsură a unui guvern al unui stat federal controlat de republicani.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5