62 de miliardari deţin tot atât cât jumătate din populaţia lumii

000_mvd6676856.jpg

Un cartier sărac din Rio de Janeiro, Brazilia
Foto: AFP

Dacă cei mai bogaţi 62 de miliardari ai lumii şi-ar pune la un loc averile, ar putea cumpăra tot ce deţin cei 3,6 miliarde cei mai săraci oameni ai planetei, conform unui nou raport publicat de Oxfam. Documentul arată că prăpastia dintre cei bogaţi şi cei săraci s-a mărit în ultimii ani: în 2010, jumătatea săracă a lumii deţinea tot atât cât cei mai bogaţi 338 de indivizi.

Raportul a analizat date adunate de Credit Suisse şi mai spune că accentuarea diferenţei nu se datorează faptului că cei bogaţi sunt şi mai bogaţi. Oxfam a ajuns la concluzia că bunurile deţinute de cei mai sărăci oameni ai lumii au scăzut ca valoare cu un trilion de dolari în ultimii cinci ani, adică un procentaj de 41%. În schimb, averea celor mai bogaţi 62 de oameni a crescut cu 542 de miliarde de dolari, adică 44%, conform nymag.com.

Devalorizarea bunurilor celor mai săraci vine însă în ciuda îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă. Între 1990 şi 2010, numărul oamenilor care trăiau în sărăcie extremă a fost redus la jumătate. Rata de progres a scăzut în ultimii ani, dar asta nu înseamnă că trendul o ia într-o direcţie opusă.

Astfel, devalorizarea jumătăţii sărace a lumii se datorează faptului că indivizii din ţările dezvoltate sunt din ce în ce mai îndatoraţi.

Creşterea inegalităţii e dăunătoare celor care trăiesc în sărăcie, chiar dacă standardele de viaţă s-au înbunătăţit, mai spune Oxfam.  

Loading...