4 ţări periculoase de evitat pentru vacanţa de iarnă

Ultima actualizare:
Militarii belgieni au «invadat» Piața Mare din Bruxelles
Militarii belgieni au «invadat» Piața Mare din Bruxelles

Atentatele teroriste de la Paris din urmă cu aproape două săptămâni au semănat panică în întreaga lume. 130 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 350 au ajuns cu răni grave la spitale. Deşi autorităţile au sporit măsurile de securitate în mai multe ţări europene, turiştii continuă să călătorească în locuri trecute pe lista de atac a teroriştilor. Click! îţi spune în ce ţări periculoase să nu te aventurezi dacă vrei să-şi petreci vacanţa de iarnă în linişte, în străinătate.

Vacanţa de iarnă de apropie cu paşi repezi, iar românii îşi fac planuri cu o lună înainte unde să petreacă de Crăciun şi de Anul Nou. Pentru ca turiştii să fie în siguranţă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis avertizări de călătorie pentru ţări europene unde au avut loc alerte teroriste, dar şi în "cuibul" unde teroriştii ar fi pus la punct toate detaliile pentru a da atacul din Paris. Click! îţi spune unde să nu pleci în vacanţa de iarnă.   

Franţa, în top ţări periculoase de evitat

MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească pe teritoriul Franţei că este menţinută starea de urgenţă pe tot teritoriul ţării, decretată după atacurile din 13 noiembrie 2015, din Paris. De asemenea, sunt menţinute controalele la frontiere. Autorităţile reamintesc că starea de urgenţă permite autorităţilor franceze să interzică circulaţia persoanelor şi să stabilească zone de protecţie şi securitate. Pe tot teritoriul Franţei aeroporturile şi gările rămân deschise, însă călătorii sunt rugaţi să confirme orarele de călătorie cu compania de transport, deoarece se pot înregistra întârzieri din cauza măsurilor de securitate. Transportul public în Paris este operaţional, putând există însă staţii închise sau rute modificate. Cu toate acestea, Franţa ar fi bine de evitat pentru vacanţa de iarnă. 

Belgia, între cele 4 ţări periculoase pentru vacanţa de iarnă


    Militarii belgieni au «invadat» Piața Mare din Bruxellesfoto: Getty
Militarii belgieni au «invadat» Piața Mare din Bruxellesfoto: Getty

Nici Belgia nu este o destinaţie tocmai potrivită pentru a-âi petrece sărbătorile şi vacanâa de iarnă în străinătate. Aceasta a fost de la bun început în atenţia autorităţilor franceze, care imediat după atentate i-au căutat pe terorişti aici şi nu întâmplător. S-a ajuns la concluzia că Belgia este "cuiubul" unde teroriştii au pus la cale atacul. MAE informează cetăţenii români care se află sau doresc să se deplaseze pe teritoriul Belgiei că a luat hotărârea menţinerii până luni, (30 noiembrie) a nivelului maxim (4) de alertă teroristă (pe o scară de la 1 la 4) de „ameninţare serioasă şi iminentă” pentru Regiunea Bruxelles, iar pentru restul teritoriului Belgiei a nivelului 3 de alertă de „ameninţare posibilă şi credibilă”. Primul ministru belgian a reiterat recomandarea că locuitorii capitalei belgiene – Bruxelles - să evite "locurile cu o concentraţie mare de oameni", cum ar fi "concerte, evenimente majore, gări, aeroporturi, transportul în comun" şi centrele comerciale aglomerate.

Românii care ar fi vrut să-şi petreacă vacanţa de iarnă în Suedia trebuie să ştie că şi această ţară este una periculoasă. Aici, riscul ameninţărilor de tip terorist a crescut. MAE îi avertizează pe turişti să ia în considerare informaţiile actualizate în planificarea activităţilor şi călătoriilor în Regatul Suediei şi să monitorizeze sursele de informare oficiale şi locale, precum şi media. Totodată, se reaminteşte necesitatea de a purta la titular paşaportul sau cartea de identitate valabilă, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din această ţară.

Turcia, trecută pe lista "ţări periculoase"

La Londra, poliţiştii au reţinut suspecţi aflaţi într-o maşină cu numere de Belgia
La Londra, poliţiştii au reţinut suspecţi aflaţi într-o maşină cu numere de Belgia

Românii care călătoresc în Turcia ar fi bine  să evite orice deplasare în zona de sud-est, situată la frontieră cu Siria şi Irak, în special în provinciile Batman, Diyarbakır, Hakkarı, Mardin, Mus, Siirt, Sanlıurfa, Sırnak şi Van. Aici pot avea loc manifestări spontane care s-ar putea transforma în ciocniri violente cu forţele de ordine. Şi aici există un risc sporit de atentat terorist. Având în vedere activităţile organizaţiei teroriste Statul Islamic din Siria şi Levant (ISIL), în ultimele luni înregistrându-se incidente armate în imediată apropiere a frontierei Siriei cu Republica Turcia, precum şi măsurile instituite de autorităţile turce, inclusiv prin dislocarea de efective militare, deplasarea în zona prezintă riscuri majore de securitate. Zonele cu risc sporit de apariţie a unor manifestaţii sunt: Piaţă Taksim şi străzile adiacente, B-dul Istiklal şi cartierul Kadikoy din Istanbul.

Italia şi Germania, alte ţări periculoase pentru vacanţa de iarnă

Deşi în Germania, Rusia, Italia şi Marea Britanie nu au avut loc atentate teroriste în ultima vreme, autorităţile din aceste ţări sunt tot timpul în gardă. Au fost primite alerte, care au dus la evacuarea mai multor străzi şi anularea unor concerte. Cu puţin timp înainte de începerea meciului Italia-România, de săptămâna trecută (17 noiembrie) un bărbat a sunat la Poliţia locală şi a spus: "Nu mai jucaţi partida, Allah este mare!". Autorităţile italiene au precizat că vocea părea a fi a unui străin, care deocamdată nu a fost identificat. Autorităţile italiene au luat măsuri speciale de securitate la meciul Italia-România, care s-a desfăşurat normal. Niciun dispozitiv suspect nu a fost găsit în Arena Renato Dall’Ară din oraşul Bologna. 

Un meci a fost anulat în urma unei alerte false
Un meci a fost anulat în urma unei alerte false

În paralel, amicalul dintre reprezentativele Germaniei şi Olandei, programat tot marţi seară la Hanovra, a fost anulat, stadionul HDI Arena fiind evacuat din cauza unui presupus complot terorist care nu s-a confirmat. Naţională germană a disputat un meci amical cu selecţionata franceză pe Stade de France, în timpul jocului fiind două atacuri sinucigaşe în exteriorul arenei, ceea ce a dus la evacuarea preşedintelui Francois Hollande, care era prezent în tribună. La finalul partidei, spectatorii s-au strâns pe teren, fiind evacuaţi treptat. Naţională Germaniei a petrecut noaptea la stadion, în vestiare.

Marea Britanie şi Rusia, două ţări periculoase după atentatele din Paris

Pe lista ţările periculoase pentru vacanţa de iarnă au fost trecute Marea Britanie şi Rusia. Deşi, în cea din urmă, au fost doar sporite măsurile de securitate, în Marea Britanie au existat mai multe alerte care au pus autorităţile pe jar. O staţie a metroului londonez a fost închisă şi evacuată, iar poliţiştii înarmaţi au sosit la faţă locului. Incidentul a venit o zi după meciul de fotbal dintre Anglia şi Franţa, disputat pe Wembley, eveniment cu ocazia căruia au fost văzuţi patrulând pe străzile Londrei poliţişti înarmaţi până în dinţi. Pe străzile capitale britanice s-au aflat inclusiv trupe antitero, cu uniforme antiglonţ şi cu arme semiautomate. Weekend-ul trecut o stradă pe care se afla o maşină suspectă a fost evacuată.

Piaţa Taksim din Istanbul este foarte aglomerată de sărbători
Piaţa Taksim din Istanbul este foarte aglomerată de sărbători

Este vorba despre o intersecţie aglomerată din Londra, care a fost blocată complet de poliţie, sâmbătă seară, în zona St. George's Circus - Str. Blackfriars. La faţă locului au ajuns ambulanţe, poliţişti, pompieri şi elicoptere. Potrivit Global Newsroom, o maşină a fost oprită de poliţie şi ocupanţii săi, trei bărbaţi, au fost reţinuţi. Maşină ar fi avut plăcute de înmatriculare emise în Belgia, ţara din care provin autorii atacului armat de la Paris.

Şi Rusia a anunţat că-şi sporeşte măsurile de securitate, că urmare a atentatelor de la Paris. Vladimir Puţin a dat ordin că serviciile de securitate să fie în alertă şi le-a cerut cetăţenilor să dea dovadă de vigilenţa. Gruparea teroristă Statul Islamic, care a revendicat atentatele, a publicat o înregistrare video în care ameninţă că va comite "foarte curând" atacuri şi în Rusia, care a lansat luna trecută operaţiuni aeriene în Siria. 

Vacanţa de iarnă pentru elevi şi studenţi în 2015

Ministerul Educatiei a modificat structura anului şcolar. Printre schimbări se numără creşterea cu o săptămână a vacanţei de iarnă, care acum va fi de trei săptămâni, şi implicit decalarea cu o săptămână a începerii semestrului al II-lea. Astfel, vacanţa de iarnă pentru copiii de la gradiniţă şi din clasele pregătitoare - a IV-a începe la 19 decembrie 2015 şi se încheie la 10 ianuarie 2016 (faţă de 3 ianuarie 2016, varianta iniţială). Studenţii au vacanţă din 17 decembrie şi se întorc la cursuri la 3 ianuarie 2016.   

image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net