10 poze inedite ne arată cum era viața în Siria înainte de război

Ultima actualizare:

    Fața Siriei a fost distrusă de războiFoto: whenonearth.net
Fața Siriei a fost distrusă de războiFoto: whenonearth.net

Între anii 2006-2011, Siria a trăit experiența celei mai mari secete din istorie, afectând milioane de oameni ce și-au pierdut fermele. Sătenii s-au mutat la oraș în speranța că-și vor găsi de lucru, pentru a se putea susține financiar. Cu toate acestea, nu existau îndeajuns de multe locuri de muncă pentru ei, iar această frustrare le-a dat curajul unor adolescenți să picteze un slogan revoluționar pe pereții școlii: „Oamenii vor să răstoarne regimul”.

După arestarea și torturarea celor 15 adolescenți care au pictat slogaul revoluționar, au început protestele împotriva guvernului din Siria, în luna martie a anului 2011, în sudul orașului Daraa. Cu toate că manifestațiile au început pașnic, acestea s-au transformat într-un protest extrem de violent, după ce forțele de ordine au deschis focul asupra demonstranților. Uciderea manifestanților a dus la mai multe proteste, la care au participat sute, apoi mii de oameni, care cereau demisia președintelui Bashar al- Assad. Protestatarii au fost nevoiți să se înarmeze pentru a se putea apăra, formând în cele din urma Armata Siriană Liberă,  pentru a se lupta cu forțele de ordine, din Damasc până la Alep, iar apoi în alte orașe din Siria.

Conflictul poate părea, la prima vedere, o simplă ciocnire între guvern și popor, însă problema este mult mai profundă, și include „nașterea” organizației teroriste Stat Islamic, dar și împărțirea taberelor de luptă între islamiști și grupuri etnice, conform site-ului whoonearth.net.

Porivit activiștilor ONU, mai mult de 220.000 de persoane au fost ucise la începutul conflictului din Siria și în jur de 12.8 milioane de oameni din interiorul țării au nevoie urgentă de ajutor umanitar. Până în prezent, mai mult de 4 milioane de refugiați sirieni au fugit în Turcia, Liban, Iordania, Irak și Egipt. Între timp, în Europa, Germania a fost de acord să primească 800.000 de solicitanți de azil, Franței i-au revenit 20.000 de refugiați, iar Marea Britanie s-a angajat să primească 20.000. Statele Unite ale Americii au primit pe teritoriul său 1.500 de sirieni și au donat 574 de milioane de dolari pentru organizațiile umanitare care se ocupă de refugiați.

Siria, o destinație frecventată de turiști

simeon stalpnicul png

Înainte de război, Siria era frecventată de mulți turiști, datorită siturilor sale arheologice. Damasc și Alep făceau cândva parte din principalele atracții turistice, responsabile pentru 5% din PIB (Produsul Intern Brut) al Siriei, totodată oferindule sirienilor și 270.000 de locuri de muncă. Așadar, protestele din 2011,  care s-au transformat într-un război civil, au fost un eveniment șocant și sfâșietor pentru sirieni,dar și pentru turiști, rezultând în colpasul economiei din Siria.

Cum era să vizitezi Siria pe vremea când această țară era o destinație turistică? Iată câteva imagini pe care merită să le vezi, pentru a-ți aminti că oamenii de acolo își doresc doar să-și urmeze cariera, să petreacă timp cu cei dragi și să se bucure de viață.

Cum arăta Siria înainte de Războiul Civil din 2011

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net