Legea bombă a Capitalei: primarii de sector vor fi aleşi de consilierii generali

Ultima actualizare:

UPDATE: Primarii de sector nu resping ideea

Edilii de sector contactaţi de Click! au declarat că ideea reorganizării administraţiei Capitalei e benefică atâta timp cât se face în interesul bucureştenilor. Primarul sectorului 6, Cristian Poteraş, e de părere că acest lucru nu trebuie făcut doar de dragul schimbării.

„E o discuţie veche de cel puţin patru ani. Bucureştiul are nevoie de o reorganizare administrativă şi juridică, însă forma priectului nu e clarificată încă. Nu văd nimic rău în această reorganizare, în faptul că bugetul oraşului va fi unul consolidat, bazat pe proiecte. Mi-aş dori o formă ideală de lege, nu una doar de dragul schimbării”, este de părere primarul sectorului 6 Cristian Poteraş.

Primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, spune că noua lege l-ar avantaja în cazul în care va câştiga cursa pentru postul de primar general, în care s-a înscris oficial.„Nu am studiat documentul, dar o voi face. Faptul că se doreşte ca primarii de sector să fie aleşi din rândul consilierilor generali nu mă deranjează. Mai ales dacă voi câştiga postul de primar general, pentru care mi-am depus candidatura”, a declarat primarul sectorului 2 Neculai Onţanu.

Unul dintre iniţiatorii proiectului, deputatul PDL Vasile Gherasim, a declarat că proiectul e încă disputat în sânul partidului. Unele voci din PDL spun că varianta finală trebuie să fie gata până mâine pentru a fi supusă dezbaterii publice.

„Consilierii generali vor alege şase oameni din rândul lor care vor avea funcţie de viceprimari ai primarului general. Ei vor funcţiona în locul primarilor de sector de azi. E un proiect care încă se dezbate în interiorul partidului şi care va fi supus dezbaterii publice. Discuţiile se referă la eficientizarea economică a Capitalei, la competenţe şi atribuţii modificate”, ne-a spus Vasile Gherasim, care are funcţia de secretar general al PDL Bucureşti.

Dacă proiectul de lege va fi acceptat şi de Parlament, actualii primari de sectoare nu vor putea candida pentru unul din cele şase posturi de viceprimari ai primarului general decât dacă devin consilieri generali şi dacă sunt aleşi de aceştia.

Noua Lege a Capitalei, cum a fost botezată propunerea PDL, trebuie adoptată în cursul acestui an pentru a putea fi aplicată la alegerile locale din 2012. Potrivit preşedintelui PDL Bucureşti, Elena Udrea, Bucureştiul a avut parte până acum de o „dezvoltare neunitară şi un aspect urbanistic diferit de la un sector la altul, cu atribuţii care dau primarilor de sector dreptul să ignore un plan urbanistic general”.

Conform noilor prevederi, primarii de sector, care vor fi aleşi din rândul consilierilor generali în funcţie, vor avea atribuţii limitate: vor putea elibera autorizaţii de construire pentru clădiri cu un regim de înălţime de maximum P+2 E. Iniţiativa aparţine deputaţilor PDL Vasile Gherasim şi Bogdan Cantaragiu şi, potrivit jurnaliştilor de la HotNews, e susţinută de primarul sectorului 3 Liviu Negoiţă şi de primarul sectorului 6 Cristian Poteraş.Proiectul, care nu se află în varianta sa finală, va fi supus dezbaterii publice în perioada imediat următoare, urmând ca până la 15 februarie să fie promovat în Parlament spre adoptare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
image
actualitate.net
image
actualitate.net