«Leagă-ţi copilul!», dar mama nu a ascultat de rude

Ultima actualizare:

    Eusebiu  şi mama lui  Petruţa
Eusebiu şi mama lui Petruţa

Când avea 3 ani se dădea cu capul de pereţi, se lovea cu palmele şi se muşca singur. Nu vorbea, doar ţipa. După un an de terapie, violenţa a încetat. A început să vorbească şi să asculte. Acum are aproape 7 ani şi este aproape un copil normal.

„Leagă-ţi copilul de picioare, nu ai cum să îl stăpâneşti altfel" - i-au spus rudele Petruţei când îl vedeau pe Eusebiu, un copil de nici 3 ani, că îşi face rău singur.

Şi-a zis Petruţa în gând că o fi ea femeie simplă, de la ţară, dar înapoiată nu e. A făcut un copil ca să îl iubească şi să îl crească cu drag, nu să îl lege ca pe animale.

„E copilul meu şi pentru el merg până la Dumnezeu, trebuie să existe o cauză de nu se poartă ca un copil normal şi trebuie să descopăr de ce, trebuie să existe şi o rezolvare" şi-a mai spus mama copilului.

*Eusebiu Constantin Bejan s-a născut pe 17 mai 2003. Când a început să crească, Petruţa a observat că Eusebiu nu se comporta firesc.

Avea jucării, dar nu ştia să se joace cu ele. Eusebiu se mişca haotic prin casă, fără un scop anume, îşi flutura mâinile şi ţopăia tot timpul, se legăna de pe un picior pe altul.

Copilul era fascinat de reclamele tv, imediat ce le auzea se aşeza în faţa televizorului. Eusebiu rostea doar două cuvinte: „mama" şi „baba".

În rest doar ţipa. Apoi a început să îşi dea cu palmele peste cap, să se muşte. În anumite momente se lovea cu capul de perete.

Nu suporta să audă şi să vadă copii plângând - Eusebiu fugea de ei, ţipând cât îl ţineau plămânii.

Dacă cineva îi zâmbea, ţipa îngrozitor. Nu ştia să folosească toaleta. Avea 2 ani şi 10 luni.

*Petruţa Bejan s-a dus la medicul de familie şi a întrebat de ce copilul nu vorbeşte şi de ce este atât de agitat, făcându-şi rău singur. Medicul i-a spus că este încă mic şi ca va vorbi.

Mama a cerut o trimitere către un medic specialist. Medicul psihiatru l-a văzut pe Eusebiu şi a recomandat o electroencefalogramă şi un control ORL.

Petruţa Bejan: „După 3 zile de chin, am reuşit să facem cele recomandate. Doar că encefalograma am făcut-o degeaba, că medicul nici nu s-a uitat la ea, iar medicul de la ORL au zis că Eusebiu „are limba prinsă" şi de aia nu vorbeşte. În plus, mi-a spus că nu îşi dă seama dacă aude sau nu, că e prea agitat". Mama copilului nu s-a dat bătută. A cerut altă recomandare şi s-a internat cu copilul în Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi, pe 28 martie 2006. La internare, Eusebiu era „suspect de hipoacuzie" (deşi copilul auzea, mama relatând că atunci când aude reclamele se aşează în faţa televizorului) şi cu diagnosticul de „întârzierea dezvoltării limbajului".

Audiograma, făcută cu greu pentru că Eusebiu era foarte agitat, a arătat că auzea normal. A primit trimitere şi la Spitalul Sfânta Maria, pentru a afla de ce copilul este atât de agitat.

La externare, pe 31 martie 2006, Eusebiu era diagnosticat cu autism infantil sever şi suspect de sindromul x-fragil: „Copilul prezintă stereotipii motorii; absenţa deprinderilor de viaţă zilnică. La pacient nu este afectat auzul; el nu este capabil să decodifice mesajele pe care le aude în jurul său - nu este capabil de a stabili un contact adecvat".

Eusebiu a primit un tratament medicamentos, interdicţia de a se mai uita la televizor, recomandarea de a merge la psiholog şi logoped şi socializare într-un centru de zi.

Pentru stările de agitaţie extremă putea să folosească un sedativ şi neuroleptice cerebrale. Aşa a trecut un an.

Starea copilului se înrăutăţea, copilul devenea din ce în ce mai violent şi agitat. Petruţa a întrebat medicii dacă Eusebiu are vreo şansă să i se schimbe ceva în comportament.

Răspunsul lor a fost: „Nu". Nu i-au spus nimic despre vreo terapie de recuperare.

*Petruţa a rugat un vecin, care avea internet, să caute date despre autism. A luat legătura cu specialiştii Complexului de Servicii Sociale Sfânta Margareta din Bucureşti.

Petruţa l-a adus pe Eusebiu la Bucureşti şi după 3 zile i-a fost indicată terapia de recuperare. Nu aveau bani să rămână în capitală, doar pe hotel Petruţa dăduse singurii bani pe care îi avea, 5 milioane.

A continuat să caute informaţii şi astfel Petruţa a aflat despre fundaţia din Bârlad. A înscris copilul pentru Terapia ABA.

Pe 12 iunie 2007, Eusebiu a fost acceptat gratuit pentru terapie - cu şanse mari de recuperare -, logopedie şi socializare, urmând să plătească doar o taxă de 20 de lei lunar pentru rechizite.

Petruţa avea de rezolvat însă problema mutării cu copilul, pe o perioadă lungă, de 2 ani, în judeţul Vaslui, ei fiind din judeţul Bacău.

Petruţa a trebuit să suporte cheltuieli enorme, care ajungeau la 2.000 de lei lunar, însă efortul a dat roade. După doar un an de terapie, Eusebiu se schimbase total.

Era liniştit, violenţa dispăruse ca prin farmec. Copilul vorbea şi asculta ce i se spunea.

Petruţa putea să meargă cu el în oraş, să intre în magazine la cumpărături - fără teama că Eusebiu va începe să ţipe şi să se lovească.

Eusebiu mai are nevoie de 1.000 de lei lunar pentru a putea rămâne la Bârlad, până în august 2010.

O şedinţă particulară de 2 ore pentru Terapia ABA costă 50 de lei. Dacă va avea aceşti bani, băiatul se va putea bucura de copilărie, iar mai târziu nu va fi povară pentru nimeni.

Click aici şi vei vedea spotul umanitar realizat de Antoanela Lazarus şi difuzat gratuit de OTV, în timpul emisiunilor «Casa Verde» (duminică, ora 11.45) şi al matinalului «Zori de zi»

Implică-te în campania "Din inimă pentru copii"

ACUM puteţi dona 2 Euro pentru copiii bolnavi, prin trimiterea unui SMS la 890 în reţelele Vodafone, Orange şi Cosmote (nu se percepe TVA).

Servicii oferite gratuit de Vodafone, Orange şi Cosmote. Număr alocat pentru perioada 15 ianuarie - 15 aprilie 2010.

Fii bun, ajută!

CONT LEI: RO88 PIRB 2501 7244 0500 3000

CONT EURO: RO25 PIRB 2501 7244 0500 2000

Cod swift/BIC PIRB RO BU; Banca Piraeus, sucursala Pipera.

CUI RO15162540

Conturile aparţin Fundaţiei COSMIR a trustului Adevărul Holding.

Puteţi ajuta şi altfel decât cu bani

Dacă ajutorul pe care doriţi să-l acordaţi nu se referă la bani, scrieţi-ne pe adresa de mail: dininimapentrucopii@click.ro sau contactaţi-ne la tel 021.407.76.80.

image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net