La Satu Mare, deszăpezirea se monitorizează prin satelit

Ultima actualizare:

Una din prevederile caietului de sarcini al licitaţiei pentru obţinerea lucrărilor de deszăpezire din judeţ a fost ca firmele care câştigă contractele să se echipeze cu sisteme de monitorizare GPS. „În acest fel, vom putea urmări la orice oră dacă utilajele se află în zonele unde este nevoie de intervenţii “, spune Csehi Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.

Deszăpezire de milioane

Iarna trecută, Consiliul Judeţean a cheltuit circa 2,5 milioane de lei pentru deszăpezirea a 714 kilometri de drum judeţean. „Cei mai mulţi bani s-au plătit pentru perioada ianuarie – martie 2010“, spune Marcel Faur, şef Serviciu Drumuri şi Transporturi. Acesta a mai precizat că firmele sunt obligate să aibă în dotare cel puţin 15 utilaje de deszăpezire. „De zona Carei – Tăşnad se ocupă Săgeata Prod, iar de celelalte trei loturi, Ţara Oaşului, zona Supur şi zonele limitrofe ale municipiului Satu Mare se ocupă Tehnic Asist. Numărul de utilaje este de minimum 15 pe lot“, mai spune Marcel Faur.

Sumele pe care Consiliul Judeţean le va achita pentru serviciile de deszăpezire vor fi calculate în baza rapoartelor sistemului de monitorizare prin satelit. „Vom face şi controale selective pe teren, însă monitorizarea GPS ne va oferi date exacte cu privire la distanţele parcurse. Astfel, se va putea face şi o raportare la cantitatea de material care se împrăştie, conform contractului, pe kilometru “, explică Marcel Faur.

Ora de aşteptare costă 150 de lei

„Costurile introducerii sistemului GPS sunt de circa 9.000 de euro la 15 utilaje“, spune Mirel Vlas, reprezentant Tehnic Asist. Pentru a mai face economii, Consiliul Judeţean a redus şi cheltuielile pentru perioada în care utilajele asigură permanenţa, dar nu lucrează. „Anul trecut, s-au achitat chiar şi 350 de lei pe oră pentru asigurarea permanenţei. Anul acesta se vor plăti circa 150 de lei pe oră, în limita a opt ore pe zi“, mai spune Marcel Faur. Tarifele firmelor sunt de 77 de lei pe tona de material antiderapant împrăştiat mecanic şi de 165 de lei pe ora de intervenţie a unei autofreze. 

Iarna trecută, Primăria Satu Mare a achitat societăţii Florisal, pentru serviciile de deszăpezire a municipiului, 2 milioane de lei. „Suma include tot ceea ce înseamnă intervenţiile pe şosele, curăţirea trotuarelor şi îndepărtarea zăpezii de pe domeniul public“, spune Dragoş Iosif, reprezentant al Administraţiei Domeniului Public din cadrul Primăriei Satu Mare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net