Johannesburg, ameninţat de apă otrăvită! Va fi ca la Cernobîl, spun experţii

Ultima actualizare:

Potrivit Sky News, apa contaminată cu uraniu şi alte metale grele ar putea ajunge la suprafaţă în 2012, corodând fundaţia clădirilor şi otrăvind sursele de apă ale oraşului.

„Este un dezastru care evoluează lent", comparabil cu Cernobîlul, a avertizat Anthony Turton, fost expert guvernamental. „La fel ca la Cernobîl, vor avea loc distrugeri pe o arie enormă, o perioadă lungă de timp", a spus el, scrie Adevărul.

Autorităţile sud-africane afirmă că există un plan pentru a împiedica acest dezastru de proporţii, însă implementarea acestuia ar putea avea loc prea târziu. La Krugersdorp, un oraş minier din apropiere de Johannesburg, acizii scurşi din mină au contaminat deja mai multe lacuri, iar nivelul uraniului din apă „este de 400 de ori mai mare decât limita admisă", afirmă Mariette Liefferink, un ecologist local.

Poluarea este moştenirea unui secol şi ceva de exploatare a aurului în jurul Johannesburgului. Legal, companiile miniere sunt responsabile pentru pagubele ecologice produse. Numai că majoritatea celor 6.000 de mine de la care provine poluarea au fost abandonate, iar companiile proprietare au dat faliment cu ani în urmă.

Cu o populaţie de aproape 8 milioane de persoane în zona metropolitană, Johannesburgul, poreclit şi „Jo'burg", este cel mai mare oraş din Africa de Sud, dar şi principalul centru financiar al continentului negru.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net