Investiţie „high-tech“ de 3,5 milioane de euro la Cluj. Bolnavii de cancer, trataţi ca în Star Trek

Ultima actualizare:

Aparatura, un accelerator linear care tratează tumorile de orice formă ale pacienţilor institutului prin radioterapie, a costat 3,5 milioane de euro şi a fost pus în funcţiune luni, într-o încăpere asemănătoare unui buncăr, construită special pentru a deservi acestui tip de tratament. Investiţia s-a făcut din fondul de rezervă al Guvernului, de noua tehnologie urmând să beneficieze orice pacient român care dispune de asigurare.

Robot dirijat din centrul de comandă

Echipamentul este format dintr-un braţ robotic de mari dimensiuni, ataşat de un perete de comandă. Acesta se roteşte deasupra pacientului, aşezat pe un pat mobil, scanând tumorile şi tratându-le. În altă încăpere se află centrul de comandă, unde fizicienii şi medicii pot lucra concomitent pe trei calculatoare performante. Tehnologia a fost cumpărată de la o companie de top din SUA, întregul set de aparaturi fiind produs anul trecut. De asemenea, în suma de 3,5 milioane de euro a fost inclusă şi amenajarea „buncărului“, de către aceeaşi companie producătoare a aparaturii.„Pacienţii sunt supuşi unei radioterapii avansate, realizată de acceleratorul linear cu ajutorul a două fascicule de fotoni şi electroni. Acest aparat va trata 70% din tumori“, a spus Valentin Cernea, directorul medical al Institutului.

image

Robotul aduce un imens avantaj în ceea ce priveşte radioterapia, potrivit medicului. „Cu ajutorul acceleratorului se pot realiza iradieri de mare precizie. Tumorile pot fi de diverse dimensiuni. Raza de deschidere a aparatului este între 0,5/0,5 centimetri şi 40/40 de centimetri“, a adăugat Cernea.

De asemenea, tehnologia avansată permite prelungirea duratei de supravieţuire a pacientului cu până 70% şi la un mai bun control al hemoragiilor care apar. Durata de viaţă a robotului este de 10-12 ani şi este intens folosit în ţările dezvoltate.

Primul pacient, tratat luni

Primul bolnav care a beneficiat de tratamentul cu noua aparatură a urcat pe patul mobil luni. Până la sfârşitul anului, directorul medical estimează că vor fi trataţi, zilnic, 40 de pacienţi pe zi. Institutul primeşte, anual, şapte mii de noi pacienţi care au nevoie de radioterapie, din care doar 20% sunt din judeţul Cluj.

Inspecţie de AIEA

Luna viitoare, o echipă a Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice a ONU, cu sediul la Viena, va veni la Institutul Oncologic, pentru a evalua investiţiile făcute şi nivelul la care se află instituţia medicală. Potrivit directorului Cernea, este pentru prima dată când o echipă de astfel de specialişti se va afla în ţara noastră în acest scop.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Statiunea Moneasa jpg
costel corduneanu jpg
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net