Începe războiul? Armata Coreei de Nord este în alertă

CLIIMA20100104_0099_1.jpg

Kim Jong-il, liderul nord-coreean.
Citeste tot despre: 

Liderul nord-coreean Kim Jong-Il a plasat armata în alertă, relatează agenţia sud-coreeană Yonhap.

Potrivit unui grup de transfugi, ordinul a fost dat joi, în ziua în care au fost date publictăţii concluziile unei anchete internaţionale prin care Phenianul a fost acuzat de scufundarea navei sud-coreene Cheonan. Seulul a avertizat atunci că vor exista repercusiuni.

Ordinul a fost transmis de un înalt oficial militar.

Nava sud-coreeană Cheonan s-a scufundat în 26 martie în Marea Galbenă, în apropierea frontierei nord-coreene, provocând moartea a 46 de marinari. Zona Mării Galbene dintre cele două Corei este în mod frecvent teatrul unor incidente navale. Această demarcaţie maritimă dintre cele două ţări - care teoretic sunt încă în război, pentru că nu au semnat un tratat de pace după conflictul din 1950-1953 - nu a fost niciodată recunoscută de Nord.

Începând din 1999, incidentele din această zonă s-au soldat cu câteva zeci de morţi. Şase marinari sud-coreeni au fost ucişi în iunie 2002. Cel mai recent incident naval din zonă datează din noiembrie anul trecut. În ianuarie, Coreea de Nord a procedat timp de trei zile la tiruri de artilerie în sectorul respectiv.

Phenianul s-a retras de la negocierile multipartite pe tema programului său nuclear în aprilie anul trecut, după un tir controversat cu rachetă sancţionat de Consiliul de Securitate al ONU, imediat după aceea procedând la un al doilea test nuclear după cel din 2006.


Loading...