«Îmi încarc mâna la priză în fiecare noapte»

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

O boală cumplită l-a lăsat, la doar 21 de ani, fără mâna dreaptă. De un an şi jumătate, lui Marius i s-a montat o mână bionică, prima din România. După coşmarul pe care l-a trăit, atunci când i s-a amputat braţul, tânărul a revenit la viaţă. E student, munceşte. E vesel, plăcut şi, cel mai important, optimist.

În fiecare deget de la mâna dreaptă are câte un motoraş, acţionat de senzori care detectează "intenţia" muşchilor.

Proteza bionică seamănă cu o mână normală, mai ales că e îmbrăcată într-o mănuşă din silicon, care are unghii, vene şi chiar liniile din podul palmei.

    Citeşte şi:         Prima mână bionică italiană funcţionează perfect         Mână bionică, montată unui copil de 10 ani, din România

După ce i-a fost montată proteza, Marius a văzut că are capacitatea de a apuca obiecte

simeon stalpnicul png

Seara, înainte de culcare, Marius îşi scoate proteza şi o pune la încărcat, la fel ca telefonul mobil.

În urmă cu trei ani, medicii i-au descoperit o tumoră la mâna dreaptă. Au urmat luni întregi de internări, analize şi operaţii.

Într-un final, braţul i-a fost amputat de la cot. "După şase luni, specialiştii de la Ortotech mi-au pus proteza. De atunci, am revenit la o viaţă normală", ne-a povestit Marius.

Nici să lucreze pe calculator nu mai este o treabă atât de dificilă

simeon stalpnicul png

Acum, e student în ultimul an, la Drept, şi lucrează la o firmă, în domeniul juridic. E independent, ceea ce e cel mai important.

"Pot să scriu, să folosesc calculatorul, să mă îmbrac singur. Conduc maşina, merg la cumpărături. Pot să car greutăţi de până la 25 kg, câte 5 kg pe fiecare deget. Şi încă ceva, nu-mi îngheaţă mâna, pe gerul ăsta", glumeşte Marius. Totuşi, tânărul spune că, în permanenţă, are amprenta mentală a mâinii naturale.

"De multe ori, uit că nu mai am mâna. O simt tot timpul. Acum (n.r. în timpul discuţiei), de pildă, o simt amorţită", ne-a mărturisit Marius.

Cu mâna “robotică”, Marius poate să care un bagaj de 25 kg

simeon stalpnicul png

Cum funcţionează mâna bionică

"Mâna are nişte senzori care detectează ce doreşte să facă muşchiul. Semnalele primite de la senzori şi apoi amplificate sunt interpretate de un cip încastrat în proteză. Comanda ajunge la cele cinci motoraşe ale degetelor şi, graţie unor cabluri care înlocuiesc ligamentele umane, acestea se mişcă independent. Creierul "simte" că mâna încă e acolo, fapt pentru care mişcările pot fi dirijate aşa cum doreşte persoana care poartă proteza", ne-a explicat Răzvan Mihăilescu, kinetoterapeut la Centrul de Protezare, Ortezare şi Recuperare Ortotech, singurul importator al mâinii bionice în România.

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
Podul lui Ștefan cel Mare FOTO Tele1 Bacău (1) jpg
jurnalist reportaj jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net