Ibuprofenul creşte riscul de infarct?

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Medicamentele care conţin ibuprofen şi care sunt cel mai des recomandate de medici când vine vorba de dureri sau de tratarea virozei, gripei sau a simplei răceli, au pe termen lung efecte secundare cutremurătoare. Cresc de două sau chiar de trei ori riscul de infarct şi atac cerebral.

Mai multe ziare englezeşti au scris ieri de studiul publicat în Jurnalul Medical Britanic, făcut de o echipă de cercetători elveţieni pe un număr de 116.429 de pacienţi.

Profesorul Peter Juni, şeful Institutului de Medicină Socială şi Preventivă al Universităţii din Berna, cel care a condus studiul, precizează: "Dacă iei ibuprofen în cazuri acute, gen o durere de cap, şi nu ai probleme cu inima, colesterol mărit sau nu fumezi, e în regulă. Problema e mare pentru persoanele în vârstă care iau ibuprofenul pentru dureri cronice şi au probleme cu inima. Pentru acestea, rata anuală de deces este de 1- 2%, dar ibuprofenul o dublează sau o triplează".

Diclofenacul, studiat şi el alături de ibuprofen şi alte antiinflamatoare, e şi mai rău: creşte de patru ori riscul de infarct. Nici paracetamolul nu a scăpat netaxat de profesorul citat. "Acest medicament nu e foarte eficient în a elimina durerile musculare şi osoase. Mai grav e că are efecte secundare asupra ficatului".

«Nu am observat nici o legătură între ibuprofen şi infarct» Prof. dr. Mircea Cinteză, cardiolog

"Este vorba de un studiu izolat, care, cu siguranţă, va fi însă luat în calcul de autorităţile din Sănătate.Totuşi, există alte zeci de studii referitoare la ibuprofen, efectuate în Europa şi America, pe alte sute de mii de oameni. Nici unul nu a confirmat legătura dintre ibuprofen şi apariţia infarctului sau a accidentului vascular cerebral.De altfel, în toate ghidurile de specialitate din lume, ibuprofenul nu e considerat ca având acest risc. Nici eu, în activitatea mea, nu am observat nimic special, mai ales la pacienţii în vârstă. Nu am remarcat nici o legătură între administrarea ibuprofenului şi accidentul vascular cerebral sau infarct".

Cu ce înlocuim ibuprofenul

Ibuprofenul este, de fapt, un antiinflamator nesteroidian care înlătură sau diminuează simptomele unei boli şi despre care elveţienii spun că e periculos. Nu la fel spun şi despre antiinflamatoarele steroidiene, care sunt derivaţi ai hormonilor secretaţi de glandele suprarenale (n.r. corticosteroizi).

Oficial, pe prospectul ibuprofenului apar următoarele reacţii adverse: scăderea poftei de mâncare, greaţă, diaree, vărsături, mâncărime a pielii

simeon stalpnicul png

Aceştia sunt foarte puternici şi permit stăpânirea inflamaţiei atunci când ea devine severă. "Dacă se va stabili, la un moment dat, interzicerea ibuprofenului, în locul acestuia se va putea prescrie fenilbutazonă sau indometacin", ne-a declarat prof. dr. Mircea Cinteză.

image
image
image
image
image
image
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net