Iată secretele a opt fructe exotice!

Obişnuiţi cu banane, portocale, mandarine sau gref, românii nu se înghesuie să cumpere şi alte fructe exotice. Nu ştiu ce gust au, cum să le cureţe, cum să le aleagă pe cele mai coapte şi nici cum să le prepare în diferite mâncăruri. Reporterii Click! au dat o raită prin magazine şi îţi spun tot ce trebuie să ştii despre fructele exotice.

TAMARILLOS

Citeşte şi:

10 trucuri ieftine care îţi colorează casa

Şi tu poţi să faci mâncare fără foc

Iepuraşii, recomandaţi copiilor de peste 7 ani

Aşteptaţi cu fructe şi vin

Cum se alege? Cumpără fructe cu coaja netedă, fără pete şi urme de lovituri. Evită fructele foarte tari dar şi pe cele foarte moi.

Cum se mănâncă? Coaja nu este comestibilă şi are un gust amărui. Pune fructul în apă fierbinte după care scoate-l şi clăteşte-l cu apă rece. După acest şoc termic, coaja se va îndepărta foarte uşor cu ajutorul unui cuţit. Tamarillos se consumă proaspăt dar se foloseşte şi în prăjituri sau salate de frute.

Sos de tamarillos

Ingrediente: 540 gr. tamarillos proaspete, 1/2 linguriţă ghimbir măcinat, 1/4 linguriţă scorţişoară măcinată, un ardei iute, o ceapă, o linguriţă de zahăr, 100 ml apă, două linguri ulei, sare.

Preparare: bucăţile de fruct se decojesc, iar miezul se toacă. Ghimbirul şi scorţişoara se pun la foc mic, se adaugă tamarillos, ardeiul, ceapa, zahărul şi apa. Se dă în clocot, şi se lasă 20 de minute la foc mic. La sfârşit se adaugă ulei şi sare.


KUMQUATS

Cum se alege? Un fruct bun este de culoare portocalie, o nuanţă foarte intensă, fără nici o urmă de verde. Coaja trebuie să fie netedă.

Cum se mănâncă? Îndepărtează vârful cu un cuţit. Taie-l în două sau în felii şi curăţă-l de seminţe. Se consumă şi coaja şi miezul.

Reţetă: Din Kumquats se poate prepara limonadă. Fructul poate fi mixat şi pentru pregătirea unui piure.

PITAHAYA

 Cum se alege? Cumpără fructe cu coaja moale, dar evită-le pe cele foarte moi.

Cum se mănâncă? Taie fructul pe lungime. Curăţă pulpa cu o lingură şi consum-o cu tot cu seminţe.

Reţetă: Pitahaya se foloseşte în prepararea sucurilor deoarece are un gust dulce şi o consistenţă cremoasă.

MANGUSTAN

 Cum se alege? Are forma unui măr de mărime mijlocie, turtit. Fructul copt are o coajă moale care se îndepărtează cu mâna.

Cum se mănâncă? Crestează-l cu un cuţit şi consumă pulpa cu tot cu sâmburi.

Reţetă: Pentru că este un fruct cu consistenţă cremoasă, este ideal pentru pregătirea piureurilor.

RAMBUTAN

 Cum se alege? Fructul copt are coaja roşie sau o nuanţă de galben sau portocaliu. Alege rambutan care nu prezintă pe spini formaţiuni negre.

Cum se mănâncă? Cu un cuţit bine ascuţit decupează fructul, tăind numai coaja, circular. Apoi, îndepărteaz-o cum ai desface un capac. Miezul fructului este cel comestibil, sâmburele se aruncă.


Cremă de rambutan

Ingrediente: o cană de zahăr, o cană de lapte, şase gălbenuşuri, şase fructe de rambutan.

Preparare: Mixează miezul fructelor de rambutan cu jumătate de cană de lapte. Într-un alt vas mixează cealaltă jumătate de cană de lapte cu zahărul, toarnă compoziţia peste gălbenuşuri, pune-o pe foc şi amestecă timp de 5 minute. Ia de pe foc compoziţia şi adaugă crema de rambutan. Amestecă bine întreaga compoziţie.


GUAVE

Cum se alege? Guavele sunt rotunde sau ovale, cu o coajă groasă. Când sunt coapte, sunt galbene sau roşiatice. Coaja trebuie să fie moale, netedă, fără pete sau urme de lovituri.

Cum se mănâncă? Curăţă-le de coajă cu un cuţit şi consumă-le ca atare. În interior vei observa pulpa, care are seminţe foarte mici şi comestibile.

Reţetă: Guavele de culoare roşie pot înlocui cu succes roşiile în sosuri. De asemenea, acest fruct este potrivit penru a pregăti gemuri, dulceţuri şi jeleuri. Le obţii tăind fructul şi punându-l la fiert cu alte componente prevăzute de reţetă.

PHISALYS

Cum se alege? Fructele ajunse la maturitate sunt ascunse într-un înveliş de frunze portocalii sau roşcate uscate, care au aspectul unui felinar. Fructul este de culoare portocalie şi uşor lipicios la atingere.

Cum se mănâncă? Fructul copt se spală şi se consumă ca atare, cu tot cu coajă şi seminţe.

Reţetă: Phisalys se poate înmuia în ciocolată caldă. Pune apoi bobiţele în frigider până când ciocolata se întăreşte. O altă variantă ar fi să pasezi fructele cu furculiţa şi să presari deasupra zahăr.

KIWANO

 Cum se alege? Un kiwano copt are o nuanţă galben portocalie. Evită fructele lovite şi pătate sau care au coaja moale.

 Cum se mănâncă Taie-l în două cu un cuţit, pe lungime. Cu o lingură, curăţă pulpa.

Sos condimentat de kiwano

Ingrediente: un kiwano, 50 gr. ceapă, 100 gr. iaurt, 50 gr. smântână, jumătate de linguriţă de: seminţe de muştar, coriandru, chimen, boabe de piper.

Preparare: Din fruct se păstrează doar sucul şi seminţele. Peste suc se adaugă ceapa tocată, iaurtul şi smântâna. Se prăjesc condimentele, se macină şi se adaugă peste compoziţie. Sosul obţinut se păstrează la rece.


loading...
Loading...