Iată la ce alimente au renunţat românii din cauza scumpirilor

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Românii au renunţat să mănânce carne de porc şi au înlocuit-o cu oase de viţel şi tacâmuri de pui. Pentru că sunt prea scumpe, legumele se cumpără la bucată. Cât despre fructe, sunt căutate produsele româneşti, mai ieftine. Iată concluziile la care au ajuns reporterii Click! după ce au stat de vorbă cu mai mulţi oameni întâlniţi în piaţă.

Creşterea de la 1 iulie a TVA-ului cu 24% a provocat scumpiri în lanţ care ne golesc din ce în ce mai mult buzunarele. S-au scumpit alimentele, îmbrăcămintea şi încălţămintea, medicamentele, iar la iarnă facturile la întreţinere ne vor face să strângem şi mai mult cureaua.

„Am ajuns la fundul sacului", aşa s-au plâns oamenii cu care reporterii Click! au stat de vorbă în Piaţa Obor. De la ei am aflat care sunt cele mai scumpe produse care se vând la tarabe şi ce alimente au renunţat să mai cumpere.

Printre acestea se regăsesc produse de bază în alimentaţia zilnică precum carne, mezeluri, legume şi brânzeturi.

«Cumpăr haine de la second hand»

Libidinschi Maria, 45 de ani, şomeră: „ Anul trecut, înainte de scumpiri, cumpăram mult mai multă carne. Pieptul de pui cu os mă costa 10-11 lei. Acum costă 14 lei şi am început să cumpăr foarte rar. Îmbrăcăminte şi încălţăminte iau de la second hand sau din piaţă, pentru că sunt mai ieftine. De curând, am găsit şi nişte magazine care vând orice produs la 12 lei. Încerc să strâng cureaua cât de mult pot. Asta-i viaţa!"

«S-a scumpit foarte mult carnea de pui»

Cămăraşu Niculina, 71 de ani, pensionară: „Preţurile alimentelor sunt mult prea mari. Facem economie cât putem. Dar tot nu mi se pare normal să dau atât de mult pe carne! Pai o caserolă de pulpe mă costă şi 15 lei! Şi nu sunt decât câteva bucăţele! Am renunţat să mai cumpăr carne. Nu mai spun de preţurile medicamentelor. O să murim cu toţii cu zile!"

simeon stalpnicul png

«Nu mai pot să cumpăr nici măcar mezeluri»

Dan Ion, 61 de ani, şomer:„Nu mai am nici un venit stabil. Cumpăr ştiuleţi de porumb ca să-i vând în piaţă să mai scot un ban. Într-o vreme, când îmi mai permiteam, cumpăram carne. Apoi, am renunţat şi am început să iau mezeluri. Acum, nici mezeluri nu mai pot cumpăra. O să ajung să mănânc pâine goală".

simeon stalpnicul png

«Anul ăsta nu mai am bani de murături»

Rusu Maria, 25 de ani, cizmar:„S-au scumpit foarte mult legumele. Am cumpărat roşii şi cu 5 lei kilogramul! Acum, au apărut legume noi şi aş fi vrut să pun conserve şi murături pentru iarnă. Dar cum, dacă preţurile sunt cum sunt? O să stăm fără conserve".

simeon stalpnicul png

«Acum mă mulţumesc şi cu tacâmuri»

Boboc Ion, 29 de ani, vânzător: „Carnea de porc mi se pare că este cea mai scumpă. Înainte de scumpiri, mă dădeam în vânt după grătar. Acum cumpărăm tacâmuri de pui, dar sunt mai mult oase decât carne. Luăm aşa, mai mult de gust, să nu fie ciorbă goală".

simeon stalpnicul png

«Fac ciorbă din oase de viţel»

Gârbovan Elena, 72 ani, pensionară: „Cumpăr oase de viţel din care mai fac ciorbă. Am renunţat la orice moft: mai întâi la dulciuri, sucuri apoi apă minerală. În piaţă preţurile sunt toate la fel. Nu mai poţi negocia cu ţăranii. Dacă nu mai mâncăm carne, am zis să luăm legume. Dar, faţă de anul trecut, sunt mult mai scumpe. Au crescut preţurile mai ales la zarzavaturi".

simeon stalpnicul png

«Nu mai am bani de încălţăminte»

Diaconescu Mihai, 64 de ani, pensionar: „Păi, s-au scumpit carnea şi legumele. Înainte dădeam 2 lei pe un kilogram de roşii, acum dau 4-5 lei. Nu e normal! Ce să mai mâncăm? Carne nu, legume nu...pensiile sunt mici, abia ajung pentru medicamente şi facturi. Cât despre îmbrăcăminte, nu mi-am cumpărat anul asta nici măcar o pereche de ciorapi, nimic de îmbrăcat şi încălţat şi vine iarna!"

simeon stalpnicul png

Iată câteva sfaturi despre cum să faci economie la bani:

Fă-ţi de acasă o listă cu cumpărături;

 Nu lua cu tine bani mari, ci mărunţi;

Urmăreşte ofertele magazinelor;

Cumpără produse marcă proprie;

Mergi la piaţă pentru legume şi zarzavat;

Citeşte pliantele oferite de magazine;

 Cumpără la vrac;

«Cumpăr legume şi fructe la bucată»

Stoian Claudiu, 59 ani, pensionar: „Am început să cumpăr strictul necesar şi în cantităţi mai mici. Cât despre carne, mănânc ocazional. Anul acesta mi se pare că preţurile au sărit pragul nesimţirii. Bine, mi-am zis, nu mai consum carne, dar şi legumele sunt foarte scumpe! Pai, un kilogram de pere scofâlcite să coste 4,5 lei? Iar alea într-adevăr frumoase ajung până la 7 lei! Cât despre legume, le iau la bucată".

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net