Fructele şi legumele în exces pot face rău

Ultima actualizare:

O cantitate prea mare de fructe şi de legume poate face mai mult rău decât bine uneori. Celor care suferă de colite de fermentaţie, de gastrită sau de ulcer, prea multe crudităţi le pot provoca neplăceri digestive. Uneori, chiar şi o cantitate mică este suficientă pentru a provoca dureri abdominale, arsuri gastrice sau tulburări de tranzit intestinal.

Din cauza conţinutului bogat în fibre alimentare, în procesul de descompunere a legumelor şi a fructelor, bacteriile din colon pot produce gaze şi, implicit, balonare. Acest efect se face resimţit mai mult sau mai puţin, în funcţie de organismul fiecăruia, mai exact de abilitatea bacteriilor din colon de a descompune fibrele.

Cu cât fibrele sunt digerate mai bine, cu atât produc mai multe gaze. Cea mai mare concentraţie de fibre o au ridichile, rădăcina de pătrunjel, varza, fasolea boabe, soia şi cartofii. Unele persoane dezvoltă intoleranţă la o cantitate prea mare de fibre şi ar trebui să evite aceste legume sau, cel puţin, să le mănânce în cantităţi mici.

Pot da diaree şi crampe

De asemenea, există persoane cu intoleranţă la fructoză, organismul lor având dificultăţi în a digera şi în a utiliza alimente ce conţin fructoză. Excesul de fructe poate provoca diaree, crampe abdominale şi gaze, motiv pentru care aceste persoane nu pot consuma decât cantităţi foarte mici de fructe, nutriţioniştii recomandându-le să mănânce mai multe legume, scrie Adevărul.

„Pentru că toate aceste probleme pot să apară şi la copii, ei ar trebui obişnuiţi treptat cu legumele şi cu fructele crude şi testaţi de părinţi cu cantităţi mici, pentru ca eventualele reacţii adverse să nu capete forme severe", recomandă prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Atenţie la zahăr!

Unii nutriţionişti ne recomandă să mâncăm în acest sezon cât mai mulţi struguri, pentru că au o multitudine de proprietăţi terapeutice. Însă nu trebuie trecut cu vederea aportul lor caloric. Un kilogram de struguri conţine până la 200 g de zahăr, suficient pentru a risca o creştere în greutate dacă facem excese. Aceeaşi precauţie este necesară şi în cazul bananei, care conţine de două ori mai mult zahăr decât un măr.

„Cantitatea maximă recomandată pe zi este de 200 g de struguri şi de două banane", precizează prof. Mencinicopschi.

Şi unele sucuri de fructe sunt periculoase pentru siluetă. Este vorba despre cele pe care le preparăm îndepărtând coaja fructului, cum sunt sucurile de mere sau de pere. În coaja lor sunt concentrate cantităţi mari de fibre, care scad nivelul zahărului din sânge. Dacă îndepărtăm coaja, sporim practic concentraţia de zahăr a fructului respectiv. Pentru a preîntâmpina această problemă, specialiştii recomandă folosirea blenderului, şi nu a storcătorului de fructe.

Specialistul britanic pe probleme de metabolism Carel Le Roux, de la Colegiul Imperial „Londra", atrage chiar atenţia că excesul de fructoză (zahărul din fructe) se face vinovat de obezitate uneori.

„Oamenii care mănâncă fructe în exces sunt adesea atenţi la siluetă. Am văzut pacienţi care nu-şi puteau explica de ce sunt obezi, pentru că ei mâncau sănătos. În realitate, ei consumau prea multe fructe sau beau sucuri de fructe toată ziua, având un aport de 300 de calorii în numai câteva minute", spune Le Roux.

Specialistul a mai precizat că zahărul din fructe poate îngrăşa în aceeaşi măsură ca cel din ciocolată. Consumul prea mare de fructe poate afecta şi dinţii, din cauza zahărului pe care îl conţin. De asemenea, unii acizi din fructe pot să deterioreze smalţul.

Recomandare

Pentru a preveni disconfortul digestiv pe care-l creează fructele şi legumele crude, ar trebui să le consumăm întotdeauna între mese, pe stomacul gol. Dacă le asociem cu alte alimente, ele vor stagna mult în colon şi vor produce balonare şi gaze.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net