Femeile se pot pensiona la 60 de ani, bărbaţii la 64

Ultima actualizare:

Femeile se pot pensiona la 60 de ani, iar bărbaţii la 64 de ani, potrivit Comisiei de Muncă din Senat. Decizia a fost luată cu şase voturi pentru, trei împotrivă şi o abţinere. În urma anunţării deciziei, ministrul Muncii, Ioan Botiş, a părăsit lucrările comisiei, anunţă Antena 3.

Şeful statului a retrimis, pe 7 octombrie, Legea privind sistemul unitar de pensii în Parlament, deoarece nu este de acord cu creşterea vârstei de pensionare la 65 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Acesta cerea ca femeile să poată ieşi la pensie la 63 de ani, iar bărbaţii de la 65 de ani, scrie Adevărul.

Preşedintele Traian Băsescu declara pe 7 octombrie este "un susţinător fără rezerve al egalităţii de şanse, dar şi al egalităţii de tratament între femei şi bărbaţi", însă, a adăugat că nu poate să nu ţină cont de faptul că femeile din România au o situaţie mult mai grea decât bărbaţii.

"La articolul 53, aliniatul 1, am constat că se instituie egalitatea vârstei de pensionare la bărbaţi şi femei, la 65 de ani. Sunt un susţinător fără rezerve al egalităţii de şanse şi de tratament în faţa legii între femei şi bărbaţi. Nu pot însă să nu analizez realităţile socio-economice din România şi să constat că femeile au o situaţie mult mai grea decât bărbaţii. Pe lângă serviciul de la stat sau privat, o femeie mai are un serviciu şi acasă, deci femeile fac o dublă muncă în România. În aceste condiţii am hotărât să retrimit legea în Parlament. Propun Parlamentului să reducă vârsta de pensionare la femei de la 65 de ani la 63 de ani", declara la începutul lunii şeful statului, exprimându-şi speranţa ca preşedinţii celor două Camere să fie de acord cu o reexaminare rapidă.

În prezent, vârstele standard de pensioanare sunt de 58 de ani şi 9 luni la femei şi 63 de ani şi 9 luni la bărbaţi. Oficialii susţin, însă, că vârsta reală este de 54 de ani şi 7 luni.

image
image
image
image
image
image
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net