Femei din România se prostituează în "turismul de fertilitate"

Donatoare de ovule din România, Ucraina, Cehia sau Spania primesc sute de euro din partea cuplurilor britanice care recurg la "turismul de fertilitate", acesta reprezentând o "formă de prostituţie", afirmă un expert britanic în fertilizare, citat de Times în ediţia electronică.

Donatoarele sunt deseori persoane vulnerabile, disperate şi dispuse să îşi asume riscuri pentru a obţine sume considerabile de bani, a afirmat dr. Naomi Pfeffer, avertizând că în această situaţie se află tot mai multe femei din ţări în curs de dezvoltare, unde accesul la asistenţa medicală este limitat de costul acesteia.

Ea a afirmat că acest gen de activitate ridică şi probleme etice. "Ce îi poţi spune unui copil, când jumătate din moştenirea sa genetică provine de la o femeie din România? O femeie care era atât de săracă încât era dispusă să intre în acest schimb de ovule? Ce crede copilul despre mama sa socială, o femeie care era dispusă să exploateze altă femeie?", a spus Pfeffer, în cursul unei conferinţe pe teme de fertilizare desfăşurate la University College London.

"Relaţia de schimb este analoagă celei dintre un client şi o prostituată. Este o situaţie unică, deoarece este singura în care o femeie exploatează trupul unei alte femei", a adăugat ea.

Un studiu recent a indicat că sute de cupluri britanice călătoresc lunar în ţări europene pentru tratamente de fertilizare, iar cercetătorii de la University College London apreciază că în fiecare an în Europa au loc 20.000 - 25.000 de astfel de proceduri în alte ţări decât cele de origine.

În Marea Britanie, un tratament de fertilizare costă peste 4.000 de euro, în unele ţări din centrul sau estul Europei preţul fiind de două ori mai mic, iar două treimi dintre cuplurile britanice aflate într-o astfel de situaţie aleg destinaţii din alte ţări europene deoarece nu se califică pentru integrarea în programul de sănătate din ţara lor, care implică şi liste de aşteptare de până la trei ani.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1