Fac lumină fără să consume energie

Ultima actualizare:

O firmă din ţară i-a preluat invenţia şi acum vând tricouri vizibile pe întuneric, tapet şi chiar tunează maşini care devin luminoase în noapte fără vreo sursă de energie.

La finalul lui 2007 Helmut Lox, un german de origine română, a descoperit un polimer de 30 de ori mai puternic decât fosforul şi nontoxic. În aceeaşi perioadă drepturile exclusive de folosire au fost preluate de o firmă românească.

"Helmut a descoperit polimerul în scopuri ştiinţifice. Noi ne-am gândit că poate fi foarte util şi în decoraţiuni. Acest polimer nu este cu nimic periculos pentru sănătatea umană", ne-a explicat Emilian Grecu, directorul general al firmei Star To Shop.

Substanţa are calitatea de a se încărca cu lumină, atât de la soare cât şi de la neon, de a o înmagazina şi de a o degaja atunci când devine întuneric.

"Pentru un obiect e nevoie de 5 minute de lumină naturală pentru a se încărca şi poate «lumina» până la 14 ore", ne-a explicat bărbatul de 34 de ani.

În 2008 povesteşte că a mers cu invenţia la mai multe târguri pentru prezentări şi a afacerea a început să meargă. "Am început cu tavanele false care luminau. Au prins foarte bine", ne-a povestit Emilian Grecu.

Apoi a apărut tapetul pentru pereţi, tablourile cu acest polimer inclus în pictură şi apoi obiectele din ceramică. "Acum foarte bine se vând cărămizile din sticlă tratate cu acest polimer. Pentru cei care sunt împătimiţii tunnigului putem prepara vopseau ca maşina să luminze în noapte. Avem deja câteva maşini făcute aşa în ţară", ne-a spus directorul.

Cât costă produsele care luminează

- Tavan fals cu cerul înstelat - 150 lei pentru trei metri pătraţi- Tapet pentru perete - 200 de lei pentru cinci metri pătraţi - Cărămidă de sticlă - 30 de lei- Măsuţe care luminează - între 150 şi 1.000 de lei - Vază luminoasă - 60 de lei - Fantomă - între 40 şi 60 de lei - Pietre decorative - 30 de lei pentru 100 de grame - Tricou - 25 de lei

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
oua pixabay jpg
contor curent jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net