VIDEO Violenţe la Madrid: spaniolii s-au revoltat din cauza vizitei costisitoare a Papei

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Vizita la Madrid a Papei Benedict al XVI-lea a scos spaniolii în stradă. 5.000 de persoane sunt intrigate de costul exorbitant al vizitei Pontifului, în condiţiile în care ţara se confruntă cu o criză economică acută.

UPDATE 5:00 Şase persoane au fost arestate în noaptea de miercuri spre joi, iar doi poliţişti au fost răniţi în urma confruntărilor între forţele de ordine şi manifestanţii împotriva Papei

UPDATE 3:00 Susţinătorii laicităţii - 4.000, potrivit poliţiei - s-au adunat în cursul serii în spatele unei pancarte pe care scria "Din impozitele mele, 0 cenţi pentru Papa. Stat laic", răspunzând unui apel lansat de 140 de asociaţii de apărare a laicităţii, creştini progresişti, militanţi ai stângii sau pentru drepturile homosexualilor. Ei au strigat sloganuri şi au purtat pancarte cu cuvintele "Acest tineret nu este al Papei", "Stop, transfobie, sexism, homofobie", "Cerem un adevărat stat laic, libertatea de conştiinţă este un drept".

Manifestanţii au purtat un fals papamobil, la bordul căruia se afla o marionetă înfăţişând un Papă care dansa, cu cap de diavol, urmat de un mic alai.

La defilare au participat şi manifestanţi din mişcarea "indignaţilor", în jurul a două fotografii uriaşe ale Papei şi scriitorului francez Stephane Hessel, autorul manifestului "Indignaţi-vă". Cele două portrete purtau legenda "Şocul titanilor".

"Li se oferă un ajutor de care nu mai beneficiază nimeni, din simplul motiv că sunt credincioşi. Acesta include deschiderea de şcoli publice şi săli sportive şi reducerea preţului la metrou", a afirmat Irene, o studentă de 20 de ani, care purta un drapel republican roşu, galben şi violet. "Poate să creadă fiecare în ce vrea, dar când vine liderul lor, să plătească", a adăugat ea.

UPDATE 2:00 5 persoane au fost arestate în urma manifestaţiilor.

Vizita Papei Benedict al XVI-lea în Spania a declanşat o serie de proteste la Madrid din partea mai multor organizaţii religioase, care consideră preţul acestui eveniment mult prea mare pentru situaţia economică în care se află ţara, informează site-ul Televiziunii Publice.

La manifestaţie participă membri ai mişcării M-15, care protestează faţă de măsurile de austeritate ale guvernului - şi grupuri ale homosexualilor.

Susţinătorii laicităţii au fost despărţiţi de cordoane de poliţie de un grup numeros de pelerini catolici care strigau "Trăiască Papa" sau se rugau.

Sute de pelerini care participă la Zilele Mondiale ale Tineretului şi care îl aşteaptă joi pe Papa Benedict al XVI-lea i-au întâmpinat pe manifestanţi strigând "Trăiască Papa" sau "Acesta este tineretul Papei", cântând şi rugându-se.

Protestatarii au răspuns scandând, în unele ocazii, "Pederaştilor, atenţie la copii" sau "Papa este un nazist".

Costurile vizitei Suveranului Pontif sunt estimate la 50 de milioane de euro, dedicate organizării evenimentului.

simeon stalpnicul png

Potrivit AFP, această sumă nu include asigurarea securităţii de către forţele de ordine, care ar putea creşte bugetul la 100 de milioane de euro. Organizatorii au declarat că doar 15 milioane de euro vor proveni de la companiile spaniole, în vreme ce restul va fi acoperit prin donaţiile pelerinilor sosiţi la eveniment.

simeon stalpnicul png

Marşul a început în Piaţa Tirso de Molina, va ajunge la Puerta del Sol, iar manifestanţii se vor întoarce apoi în locul de unde au plecat.

Miercuri, poliţiştii spanioli au arestat un tânăr mexican, student la chimie, care avea de gând să atenteze împotriva manifestanţilor care sunt critici faţă de vizita Suveranului Pontif. Mexicanul plănuia să-i atace cu gaz asfixiant şi alte substanţe chimice pe participanţii la marş.

simeon stalpnicul png

Benedict al 16-lea va sosi joi în capitala spaniolă pentru o vizită de patru zile. Papa va participa la ceremoniile dedicate Zilei Internaţionale a Tineretului.

VIDEO

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net