VIDEO SUA au lansat primele atacuri aeriene în Siria

Ultima actualizare:

    Distrugătorul USS Philippine a fost unul din mijloacele de atac ale armatei americanFoto FOX
Distrugătorul USS Philippine a fost unul din mijloacele de atac ale armatei americanFoto FOX

Armata americană şi forţe ale unor ţări "partenere" au efectuat, pentru prima oară, raiduri aeriene contra unor poziţii ale grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Siria, a anunţat luni Pentagonul, relatează AFP.

UPDATE Pentagon: Celula Al-Qaida din Siria pregătea atentate în Europa şi Statele Unite

Celula Al-Qaida din Siria, Khorasan, vizată marţi de raiduri aeriene americane, pregătea "atacuri teroriste majore" în Europa şi Statele Unite, anunţă Departamentul american al Apărării. "Gruparea teroristă Khorasan pregătea atentate care urmau să fie comise în Europa şi Statele Unite", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, anunţă Mediafax.ro.

Potrivit unor experţi americani, liderul reţelei teroriste Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a trimis în Siria militanţi din zonele tribale pakistaneze pentru a forma o celulă teroristă - Khorasan - specializată în recrutarea de islamişti europeni şi americani care au paşapoarte necesare pentru a urca la bordul avioanelor spre Statele Unite. Celula teroristă Khorasan este formată în cadrul Frontului Al-Nusra, filiala siriană a reţelei Al-Qaida. Gruparea teroristă ar viza avioane de pasageri care zboară spre Europa şi Statele Unite.

Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, care însă nu a precizat locurile unde au avut loc atacurile şi nici ţările implicate. 

"Pot să confirm că armata americană şi forţe ale naţiunilor partenere efectuează o acţiune militară contra teroriştilor din cadrul SIIL în Siria cu avioane de vânătoare, bombardiere şi rachete de tip Tomahawk", a anunţat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, citat într-un comunicat.

Potrivit New York Times, raidurile aeriene au vizat zona oraşului Rakka, care este de facto centrul puterii Statului Islamic, şi frontiera dintre Siria şi Irak.

Portavion american lansează rachete Tomahawk către puncte strategice de la frontiera dintre Siria şi Irak.

În plus, ele au avut loc cu participarea "mai multor ţări arabe aliate".

Preşedintele american Barack Obama a avertizat la 10 septembrie, într-un discurs solemn, că îşi rezervă dreptul de a autoriza atacuri împotriva grupării Stat Islamic, inclusiv în Siria.

"Decizia de a lansa aceste atacuri a fost luată mai devreme în cursul zilei de comandantul (CENTCOM, Comandamentul militar american însărcinat cu regiunile Orientul Mijlociu şi Asia Centrală) în virtutea autorizării care i-a fost date de comandantul şef (preşedintele Barack Obama)", a subliniat purtătorul de cuvânt al Pentagonului în comunicat.

Începând din 8 august, poziţii ale grupării SI în Irak sunt aproape în fiecare zi vizate de tiruri ale armatei americane. Preşedintele Obama a autorizat aceste atacuri pentru a veni în ajutorul armatei irakiene şi forţelor kurde, puse în derută de SI, mai bine înarmată şi mai disciplinată. Datorită acestor atacuri, forţele irakiene au reuşit să se reorganizeze şi să recucerească mai multe locuri strategice.

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net