Statele Unite ameninţă Rusia cu izolarea economică: «Vă comportaţi ca în secolul al XIX-lea invadând alte ţări»

Ultima actualizare:

    John Kerry, secretarul de stat al SUA (Foto: Reuters)
John Kerry, secretarul de stat al SUA (Foto: Reuters)

Rusia riscă să piardă locul în organizaţia statelor puternic industralizate - G8 -, avertizează secretarul de Stat american, John Kerry, în contextul operaţiunilor militare ruse din Ucraina.

"Dacă operaţiunile din Ucraina continuă, preşedintele Vladimir Putin ar putea să nu mai aibă niciun summit G8 la Soci, ba chiar Rusia ar putea părăsi G8", a atras atenţia şeful diplomaţiei americane, citat de AFP.

"Dacă Rusia vrea să mai fie membră a G8, trebuie să se comporte ca o ţară G8", a subliniat Kerry.

"Ţările G8 şi altele sunt pregătite să meargă până la capăt pentru a izola Rusia din cauza invaziei militare în Crimeea", a insistat secretarul de Stat american, ameninţând Rusia cu "sancţiuni şi izolare economică".

Începând de sâmbătă seară, el a lansat o ofensivă diplomatică împotriva Rusiei, pe care o acuză de "invadarea şi ocuparea" Ucrainei şi de punerea în pericol a "păcii şi securităţii" în regiune.

"În secolul XXI, vă comportaţi exact ca în secolul XIX invadând alte ţări", a atenţionat secretarul de Stat american.

El l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că "se aliniază cu cleptocraţia" fostului regim ucrainean al preşedintelui înlăturat de la putere Viktor Ianukovici.

Duminică, Kievul a declarat că se află "pe marginea dezastrului" în urma "declaraţiei de război" a Rusiei şi că pierde rapid controlul asupra Crimeei, în timp ce Occidentul caută o soluţionare paşnică la criza ucraineană.

În opinia secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, "ceea ce face Rusia în Ucraina (...) ameninţă pacea şi securitatea în Europa".

Kerry a admis că Rusia comite o "eroare enormă", însă a dat asigurări că "opţiunea militară este ultimul lucru care se vrea într-o situaţie de acest gen".

"Vrem o soluţionare paşnică", a insistat el.

Intervievat de ABC în legătură cu marja sa de manevră şi dacă se va deplasa în Ucraina, secretarul de Stat american a spus că "Statele Unite şi preşedintele (Barack Obama) iau în calcul acum toate opţiunile".

John Kerry urmează să aibă o întrevedere joi, la Roma, cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

"Preşedintele Obama trebuie să facă ceva" pentru Ucraina, a declarat duminică pentru CNN senatorul republican Lindsey Graham, propunând suspendarea Rusiei din G8 şi G20 pentru "cel puţin un an începând de astăzi".

Rusia urmează să organizeze în iunie, în staţiunea Soci, un summit al G8. Ca măsuri de retorsiune faţă de operaţiunile ruse în Ucraina, Franţa şi Marea Britanie au anunţat că nu mai participă la reuniunile pregătitoare organizate în perspectiva summitului de pe litoralul Mării Negre.

Grupul statelor puternic industrializate - G8 - include Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Canada şi Rusia.

Rusia a devenit membră a organizaţiei în anul 1998.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
costel corduneanu jpg
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net