Pelerinajul de la Mecca, lovit de pandemie

foto1_mare_font_24_1.jpg

Doar 1.000 de musulmani au putut ajunge în Marea Moschee, dar nu au avut voie să atingă Kabaa
Fotografii: Profimedia/Getty images
Citeste tot despre: 

A început marele pelerinaj de la Mecca (n.r. Hajj), însă în loc de 2,5 milioane de musulmani prezenţi în Marea Moschee, autorităţile au permis accesul a doar 1.000 de credincioşi. Şi asta pentru că Arabia Saudită e cea mai afectată ţară din Golful Persic de COVID-19.

Doar 30% dintre saudiţi vor avea voie să intre în Marea Moschee de la Mecca, unde vor ajunge în acest an doar câteva mii de musulmani, în loc de 2,5 milioane.

foto_detaliu_2_front_24_1.jpg

Autorităţile saudite îi testează pe toţi pelerinii ajunşi la Hajj

Autorităţile au avut grijă ca pelerinii să poarte măşti tot timpul, să respecte distanţa de doi metri în timpul rugăciunii şi să fie dezinfectaţi înainte de a păşi pe pământul sfânt. Pelerinii care intră au fost testaţi înainte pentru COVID-19 şi vor intra în carantină timp de 14 zile la finalul ritualului. Din 15 în 15 minute zonele de acces sunt dezinfectate şi forţele de ordine îi scanează termic de la distanţă pe credincioşii care au urmat drumul parcurs de Profetul Mohamed cu 1400 de ani în urmă, care la rândul lui a urmat paşii profeţilor Ibrahim şi Ismail.

foto_detaliu_font_24_1.jpg

Rugăciunile se fac respectând distanţa de 2 metri

În carantină, după rugăciune

Dacă în 2015, pelerinajul a fost îndoliat de îmbulzeala care a cauzat decesul a 700 de oameni, în acest an autorităţile nu îşi mai fac griji din acest punct de vedere. Credincioşii nu au voie să se roage în grupuri mai mari de 20 de persoane, care sunt conduse până la hotel de microbuze care le transportă doar pe ele pe întreaga perioadă a sărbătorii pentru a evita să intre în contact cu necunoscuţi.

foto_detaliu_front_24_1.jpg

Aşa arăta Marea Moschee în 2019

La Hajj, participă în acest an musulmani de 160 de naţionalităţi diferite, cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani. În acest an afectat de pandemie, au prioritate persoanele care nu au mai făcut Hajj înainte, pentru că marele pelerinaj este recomandat să fie făcut cel puţin o dată în viaţă.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1