Pastila care te scapă de răceală, dar te lasă fără moștenitori

Ultima actualizare:

    Un consum susținut de ibuprofen, în timpul răcelii, dăunează fertilității
Un consum susținut de ibuprofen, în timpul răcelii, dăunează fertilității

Banalul ibuprofen este mai periculos decât am fi crezut. Te scapă de răceală și de dureri, dar riști să nu mai poți face copii. Este periculos pentru bărbați.

”Atenție la consumul susținut de ibuprofen la bărbați!”, afirmă cercetătorii francezi și danezi, care au examinat 31 de sportivi cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani. 14 dintre ei au luat zilnic ibuprofen, iar ceilalți 17 un placebo.

Studiul făcut pe aceștia a arătat că un consum de lungă durată afectează fertilitatea masculină. Acesta este un antiinflamator nesteroidian care se vinde fără rețetă în numeroase țări, sub denumiri precum Advil sau Nurofen și se recomandă impotriva durerilor sau febrei.

Pastila dereglează hormonal

”Folosirea prelungită de doze importante de ibuprofen (1200 mg/zi timp de 6 săptămâni) exercită la tineri efecte perturbatoare endocrine severe care conduc la o stare denumită hipogonadism secundar, o dereglare în functionarea testiculelor: un deficit de testosteron este contrabalansat de supraactivitatea altor hormoni proveniți din hipofiză”, au arătat cercetătorii.

”Scopul nu este să alarmăm populația. Bărbații tineri, care iau mult ibuprofen pe perioade lungi, merită să știe că acest lucru provoacă dezechilibre hormonale. Beneficiile, spre exemplu pentru un maratonist care ia înainte și după probă, nu sunt dovedite nici asupra performanței, nici asupra rezistenței la durere. În schimb, riscurile pentru sănatăte sunt dovedite”, a precizat cercetătorul Bernard Jegou.

Studiul, făcut și pe bărbați decedați

Manipulari in vitro asupra testiculelor unor subiecți decedați care aveau vârsta medie de 44 de ani au confirmat efectul nociv al ibuprofenului.

Studiul lasă însă câteva întrebari importante fără răspuns: Persistă efectul dacă se stopeaza consumul de ibuprofen? La un subiect tânâr și sanatos, ibuprofenul perturbă pe termen lung producția de spermatozoizi?

Pe de altă parte, profesorul britanic Allan Pacey, afirmă că, deși studiul are meritele sale, legatura cu o potențială reducere a fertilității rămâne de ordinul speculațiilor. ”Sfatuiesc bărbații care au nevoie să ia ibuprofen să continue”, a spus Pacey, citat de Science Media Centre.

image
image
image
image
image
image
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net