Oficialii spanioli au dorit să împiedice referendumul catalan! Sute de oameni au fost agresaţi de poliţişti

Ultima actualizare:

    Oamenii au protestat împotriva acţiunilor abuzive ale poliţieiFoto: Getty
Oamenii au protestat împotriva acţiunilor abuzive ale poliţieiFoto: Getty

Rezultatele preliminare de la referendumul din Catalonia indică faptul că peste 90 la sută din locuitori sunt de acord cu obţinerea independenţei faţă de Spania.În Cataloonia a avut loc un şir de violenţe, dar Prim Ministrul spaniol apără decizia poliţiştilor spanioli de a efectua raiduri în secţiile de vot. Sute de votanţi au fost răniţi în urma altercaţiilor cu forţele de ordine şi cu oamenii legii.

Potrivit theguardian.com, oficialii catalani au declarat că rezultatele preliminare al referendumului ilustrează că peste 90% din votanţi s-au pronunţat în favoare independenţei de Spania. Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al Guvernului catalan a declarat că pesre 90% din votanţi au votat pentru obţinerea independenţei, 8% au respins-o, iar restul buletinelor de vot au fost declarate nule. A adăugat că peste 15.000 de voturi sunt încă numărate şi centralizate. Turull a declarat că numărul de voturi nu conţine acele buletine care au fost confiscate de poliţia spaniolă, în urma raidului violent pe care l-a efectuat aceasta şi care a dus la rănirea mai multo oameni. Mai mult de 844 de cetăţeni şi 33 de poliţişti au fost răniţi în timpul altercaţiilor, iar cel puţin doi oameni au suferit răni grave, potrivit informaţiilor.

Liderul regional, Carles Puigdemont a ţinut un discurs împotriva violenţei. "În această zi plină de speranţă şi de suferinţă, cetăţenii catalani şi-au câştigat dreptul de a avea un stat independent în forma unei republici. Guvernul meu va trimite rezultatele obţinute Parlamentului, în decursul următoarelor zile.  Brutalitatea poliţiei va aduce ruşine statului francez pentru totdeauna".

În ciuda faptului că majoritatea catalanilor a ajuns la urna de vot, exercitându-şi dreptul, alţii au fost împiedicaţi să facă acest lucru de către poliţiştii aflaţi la intrarea secţiilor de votare. Şcoala Ramon LLull a fost locul unde s-au desfăşurat scene de coşmar. Martorii au descris că poliţiştii au folosit topoare pentru a dărâma uşii şi au împuşcat mulţimile revoltate folosind pistoale cu gloanţe de cauciuc.

Prim Ministrul spaniol, Mariano Rajoy, a făcut la rândul său o declaraţie publică prin care a mulţumit poliţiştilor spanioli pentru faptul că au acţionat cu calm şi promptitudine." Astăzi nu a avut loc un referendum de autodeterminare în Catalonia. Am făcut ceea ce era necesar. Am acţionat, aşa cum am spus mereu, potrivit legii. Am demonstrat că statul nostru democratic are resursele necesare pentru a se apăra împotriva unui referendum ilegal. Astăzi, democraţia a învins pentru că am respectat Constituţia", a declarat Mariano Rajoy. 

Jesus Lopez Rodriguez a fost martor la violenţele revoltătoare comise de poliţia spaniolă." Poliţiştii ne-au spus că Înalta Curte Catalană le-a dat ordinea de a ridica urnele de vot şi că trebuie să ne dispersăm de acolo. Noi am protestat, iar apoi am fost luaţi pe sus de aproximativ 20 de poliţişti. Nu a durat mult, aproximativ 2 minute, am stat uniţi. După câteva minute au apărut dube de poliţie, iar ei au început să îi tragă pe oamenii spre ele. Îi loveau şi îi aruncau la pământ. La un moment dat au început să folosească pistoale cu gloanţe de cauciuc", a fost mărturia lui Rodriguez.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net