Marele cutremur se apropie? Panică în California!

cutremur

S-au produs mari crăpături în pământ
Falia Garlock s-a mișcat amenințător de mult
Foto: GuliverGetty Images

Panică în California de când au apărut zvonuri că s-ar apropia un mare cutremur! Zeci de cutremure s-au produs în această vară și localnicii se tem că ar putea lovi Marele Cutremur, după ce falia Garlock s-a mișcat amenințător de mult.

Panica s-a instaurat în California de când au apărut zvonuri că s-ar apropia un mare cutremur! Cel mai recent cutremur din zonă a fost de 6,4. O fostă inactivă falie seismică din California s-a mutat pentru prima oară în 500 de ani, provocân temeri că s-ar putea produce un Mare Cutremur. Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din California au publicat un studiu la începutul săptămânii în care analizează cele două mari cutremure care au lovit statul american în iulie şi august. Ei au descoperit că seismele majore şi replicile acestora au fost atât de puternice, încât presiunea s-a adăugat la Falia Garlock, care se întinde pe 297 de kilometri. În mod alarmant, presiunea a forţat plăcile tectonice să se deplaseze pentru prima oară în 500 de ani.

Tu știi ce trebuie să faci în caz de cutremur?

Cele mai mari cutremure din România. Cel mai puternic a avut 7,7 pe scara Richter

Marele cutremur nu e inevitabil

Geologul Zachary Ross, care a ajutat la realizarea studiului, a spus: “Este surprinzător fiindcă nu am văzut niciodată falia Garlock făcând ceva. Şi-a scimbat brusc comportamentul. Studiul este bine documentat privitor la cutremurele din istorie şi face lumină asupra modului în care se produc astfel de evenimente”. Studiul arată că ceea ce s-a întâmplat nu înseamnă că un mare cutremur e inevitabil. Însă, dacă falia Garlock continuă să se mişte, ar putea să destabilizeze falia San Andreas, care face parte dintr-un sistem tectonic diferit. Această falie de tristă faimă a dus la moartea a 3.000 de oameni, când a dezlănţuit un cutremur puternic de 7,9 grade în San Francisco în 1906. Frustrant pentru cercetători este că multe seisme mici sunt legate de crearea unor cutremure mari. Panica s-a instalat în California de când au apărut zvonuri că s-ar apropia un mare cutremur.

Loading...

Citește și

  • „Mă uitam la televizor, când am simţit fotoliul cum se mişcă. M-am uitat la lustră şi mi-am dat seama că e cutremur”, ne-a povestit Mariana, care şi-a luat copilul în braţe şi a fugit sub tocul uşii. Mulţi bucureşteni care se aflau acasă, sâmbătă la ora 22.52, au tras o sperietură zdravănă când un seism de magnitudine 4,8 s-a produs în Vrancea.

  • Mai multe seisme de amploare s-au produs în această noapte în Pacific, în regiune fiind emise alerte de tsunami, de la Australia şi Noua Zeelandă până la Papua Noua Guinee sau Hawaii. Cel mai puternic cutremur, cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter, s-a produs în apropiere de arhipelagul Vanuatu, din Pacificul de Sud, fiind urmat în următoarele ore de mai multe replici, cele mai importante fiind de 7,1 şi 5,7 pe scara Richter. Încă nu există informaţii privind posibile victime sau pagube materiale. Şi Japonia, care se pregăteşte pentru taifnului Melor, a fost lovită de un cutremur, cel puţin 15 persoane fiind rănite.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1