Marea Britanie se pregăteşte să iasă din UE? Motivele care grăbesc această decizie

Ultima actualizare:

    David Cameron, premierul britanic Foto: Reuters
David Cameron, premierul britanic Foto: Reuters

Marea Britanie este mai aproape de ieşirea din Uniunea Europeană după ce Jean-Claude Junker a fost desemnat, în pofida opoziţiei premierului britanic David Cameron, pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, notează presa de la Londra.

Deja cu un număr mare de eurosceptici în rândul populaţiei, statul britanic e pe punctul de a părăsi UE, conform Mediafax. 

"Marea Britanie se apropie de ieşirea din Uniunea Europeană", titrează cotidianul The Times.

"Un pas în plus spre ieşirea din UE", scrie Daily Telegraph.

"Desemnarea lui Junker marchează o schimbare istorică a puterii în cadrul UE, fiind un moment periculos în relaţiile Marii Britanii cu Europa", notează Financial Times.

"Este vorba de un dezastru care duce la izolarea Marii Britanii", constată The Independent.

Jean-Claude Juncker a fost desemnat vineri de şefii de stat şi de guvern ai ţărilor membre UE pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Desemnarea lui Juncker a primit 26 de voturi pentru şi două împotrivă (Marea Britanie şi Ungaria) în Consiliul European. Junker, candidatul Partidului Popular European pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, va trebui să primească şi aprobarea Parlamentului European. Votul în PE este programat la jumătatea lunii iulie, iar Junker va trebui să primească cel puţin 376 de voturi pentru din totalul de 751. Juncker, în vârstă de 59 de ani, fost premier luxemburghez şi fost preşedinte al Eurogrupului, este adeptul unei viziuni federaliste faţă de proiectul Uniunii Europene.

"Este o zi tristă pentru Europa; există riscul diminuării atribuţiilor guvernelor naţionale", a reacţionat premierul britanic, David Cameron. "Le-am transmis liderilor europeni că ar putea regreta toată viaţa această nominalizare", a insistat Cameron, care consideră că Junker este "persoana greşită" pentru funcţia de preşedinte al CE.

Premierul conservator britanic a promis organizarea în 2017 a unui referendum pe tema relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană.

Votul Ungariei împotriva nominalizării lui Jean Claude Junker pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene este "un semnal puternic" privind opoziţia faţă de diminuarea atribuţiilor statelor membre, afirmă premierul ungar, Viktor Orban. "Ungaria a trebuit să transmită Uniunii Europene un semnal puternic că respinge diminuarea competenţelor naţionale şi modificarea pe ascuns a Tratatului UE", afirmă Viktor Orban. "A fost o chestiune de principiu", a subliniat Orban, care a votat împotriva nominalizării lui Junker.

image
image
image
image
image
image
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net