Lunetistul care l-a ucis pe Bin Laden: "Trebuie să trăiesc zilnic cu ce am făcut"

Ultima actualizare:
O'Neill şi echipa lui nu ştiau iniţial care e misiunea lor: credeau că ţinta e Gaddafi
O'Neill şi echipa lui nu ştiau iniţial care e misiunea lor: credeau că ţinta e Gaddafi

Bărbatul care l-a ucis pe Osama Bin Laden, fost membru al trupelor SEAL, a acordat primul lui interviu de când identitatea i-a fost dezvăluită. În interviu, a vorbit despre cum l-a ucis pe liderul al-Qaeda, dar şi cum a ajuns în Marină şi clipele care au dus la atacul împortiva taberei lui bin Laden.

Robert O’Neill, în vârstă de 38 de ani, a acordat  un interviu pentru postul american Fox News, Prima parte a fost difuzată marţi seara, iar a doua va fi transmisă miercuri seara.

Bărbatul, a cărui identitate a fost făcută publică săptămâna trecută de publicaţia dailymail.co.uk, a dezvăluit că a fost ultima persoană pe care Bin Laden a văzut-o înainte să moară.  

„Stătea în faţa mea, cu mâna pe soţia lui, era faţa pe care o văzusem de mii de ori. M-am gândit «Tocmai am pus punct războiului»”, a declarat O’Neill, conform dailymail.co.uk.

Credea că va muri, dar era mândru de sacrificiul lui

Bărbatul şi-a amintit că, înainte de misiune, l-a sunat pe tatăl său şi le-a scris soţiei şi copiilor o scrisoare de adio. El era sigur că va muri sau va fi luat prizonier în cadrul raidului organizat pe 2 mai 2011.

Deşi poate fi considerat un erou de rudele victimelor de la 9 septembrie, O’Neill e încă urmărit de cele întâmplate: “Mă întreb dacă e cel mai bun lucru pe care l-am făcut sau cel mai rău. Nu ştiu ce se va întâmpla, trebuie să trăiesc zilnic cu ce am făcut”.

O’Neill se afla în Miami, la antrenamente, în 2011, când el şi alţi membrii SEAL au primit ordinal de a participa la o misiune special. La început, au primit doar ordine vagi, care i-au făcut să creadă că ţinta lor e liderul libian Muammar Gaddafi.  Însă şi-au dat seama, încet-încet, că au o misiune mult mai importantă.

O'Neill a fost antrenat ca lunetist, datorită experienţei pe care o avea: vânase des alături de tatăl lui
O'Neill a fost antrenat ca lunetist, datorită experienţei pe care o avea: vânase des alături de tatăl lui

Echipa a fost antrenată într-o bază asemănătoare cu tabăra lui bin Laden. Planul era să împartă echipa pentru a acoperi întreaga zonă: unii urmau să fie lăsaţi în interiorul bazei, alţii afară, iar restul pe acoperiş.

Iniţial, O’Neill trebuie să conducă echipa care se afla în afara bazei. Însă când a aflat că bin Laden va fi probabil la cel de-al treilea etaj al clădirii, a cerut să fie mutat în echipa de pe acoperiş, un rol mult mai riscant, pentru că trebuia să se lupte cu pazinicii de la balcon.

Toţi membrii acestei echipe, numită “Brigada martirilor”, au trimis scrisori de adio familiilor, fiind singuri că nu vor supravieţui. Totuşi, nu era speriaţi.

“Ne gândeam că oricum vom muri şi e un mod bun de a muri. Suntem în război din cauza lui şi acum îl vom prinde”, a completat Robert O’Neill.

În scrisorile lui trimise soţiei şi copiilor, el şi-a cerut scuze pentru că va muri în ceea ce a numit cea mai importantă misiune militară din clipa în care “George Washington a trecut râul Delaware”, unul dintre paşii care au dus la câştigarea independenţei americane.


    O'Neill a fost antrenat ca lunetist, datorită experienţei pe care o avea: vânase des alături de tatăl luiFoto: Fox News
O'Neill a fost antrenat ca lunetist, datorită experienţei pe care o avea: vânase des alături de tatăl luiFoto: Fox News

În 1996, a ajuns la baza de antrenamente SEAL, unde recruţii sunt supuşi unor probe dure, printre care unul în care trebuie să înoate cu picioarele şi braţele legate. A absolvit însă şi a intrat într-una dintre trupele SEAL.

Primii ani petrecuţi în armată au fost paşnici, dar la 11 septembrie 2011 totul s-a schimbat. Atunci era la o bază în Germania, iar la 30 de secunde după ce al doilea avion a intrat în Turnurile Gemene, O’Neill a auzit numele lui bin Laden.

“Ştiam că totul s-a schimbat. Nu ştiam ce se va întâmpla, a fost o lovitură dură şi a fost dureros şi supărător”, a povestit O’Neill pentru postul Fox News.

Pentru că echipa lui SEAL nu era trimisă în Orientul Mijlociu, a cerut un transfer şi a ajuns în “Team Six”, trupa de elită a SEAL.

Însă trupa se ocupa doar de terorişti mici, iar el şi colegii lui au început să întrebe de bin Laden: “Ei râdeau şi noi râdeam şi ei ne spuneau «Nu o să îl găsiţi niciodată»”.

Pe atunci, nici nu se gândeau că ei vor ajunge să participe la misiunea specială din mai 2011 şi că O’Neill va pune capăt vieţii unuia dintre cei mai temuţi oameni din lume. A doua parte a interviului, în care O'Neill va povesti cum a decurs atacul, va fi transmisă miercuri seara de postul american.

A participat la misiunea de salvare a Căpitanului Phillips

Robert O’Neill a participat la o altă misiune mediatizată a trupelor de elită SEAL. El a fost unul dintre membri echipei care l-a salvat pe Căpitanul Robert Phillips, capturat în 2009 de piraţi somalezi.

O’Neill a fost paraşutat alături de o duzină de membri SEAL în Oceanul Indian pentru a-l salva pe căpitan. În interviul acordat postului Fox News, el a recunoscut că filmul, cu Tom Hanks în rolul principal, a făcut ca misiunea să pară “cool”: “Nu am vrut să omorâm pe nimeni, doar voiam să il recuperăm pe omul nostru”.

image
image
image
image
image
image
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net