Joachim Gauck va fi noul preşedinte al Germaniei

Ultima actualizare:

Cancelarul german Angela Merkel a cedat presiunilor politice, astăzi, şi a decis să-l susţină pe candidatul opoziţiei, Joachim Gauck, pentru funcţia de preşedinte al Germaniei, evitând astfel o criză politică care ar fi putut distrage atenţia guvernului pe care îl conduce de la rezolvarea crizei din zona euro, informează Reuters.

Merkel a anunţat că-l susţine pe Gauck în cadrul unei conferinţe de presă, la care au participat şi liderii celorlalte partide importante din Germania. Pastorul protestant va fi confirmat în funcţie de către Parlamentul german în săptămânile următoare. Viitorul preşedinte va fi ales până la 18 martie de cei 1.240 de alegători ai Adunării Federale, colegiu electoral format din membri ai Bundestag-ului şi un număr echivalent de reprezentanţi ai celor 16 landuri, potrivit Agerpres.

„Să nu uităm că trebuie să mulţumim unor clerici precum Gauck pentru succesul revoluţiei paşnice din Germania de Est", a declarat Merkel, ea însăşi fiica unui pastor protestant care a crescut în fosta Repulică Democrată Germană.

Viitorul preşedinte al Germaniei a jucat un rol important în căderea regimului din Germania de Est, contribuind în mod activ la reunificarea din 1990. Acesta a condus instituţia germană care se ocupă cu arhivele statului şi a devenit mai cunoscut după ce a dat în vileag atrocităţile făcute de poliţia secretă din Germania de Est.

Uniunea Creştină (CDU/CSU) a Angelei Merkel şi aliatul său liberal (FDP), Partidul social-democrat (SPD) şi Verzii dispun de o majoritate confortabilă pentru ca Gauck să fie ales după demisia de vineri a lui Christian Wulff, suspect de corupţie, relatează Mediafax.

„Noi, social-democraţii, l-am propus pe Joachim Gauck la ultima şedinţă şi sunt sigur că de atunci, ca să o spun elegant, toată lumea regretă faptul că acesta n-a fost ales", a declarat Sigmar Gabriel, liderul social-democraţilor din Germania.

Potrivit unui sondaj realizat de cotidianul Bild astăzi, majoritatea germanilor îşi doreşte ca Gauck să ocupe postul de preşedinte.

Uniunea Creştină (CDU/CSU) a Angelei Merkel şi aliatul său liberal (FDP), Partidul social-democrat (SPD) şi Verzii dispun de o majoritate confortabilă pentru ca Gauck să fie ales după demisia de vineri a lui Christian Wulff, suspect de corupţie, informează Mediafax.

Doar partidul de extremă dreaptă Die Linke, care include foşti membri ai Partidului comunist care conducea în RDG, îl critică puternic pe acest pastor luteran.

Gauck va ocupa locul liber lăsat de Christian Wulff, care a demisionat vineri din funcţie, după ce a fost acuzat de trafic de influenţă, conflict de interese şi obţinere de împrumuturi preferenţiale.

image
image
image
image
image
image
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net