Jack Spintecătorul, identificat la peste un secol de la crime

Ultima actualizare:

    Jack Spintecătorul este unul dintre cei mai temuţi criminali ai tuturor timpurilor
Jack Spintecătorul este unul dintre cei mai temuţi criminali ai tuturor timpurilor

dentitatea criminalului în serie Jack Spintecătorul, din Londra secolului al 19-lea, a fost descoperită după 126 de ani de la șirul de crime care a îngrozit metropola britanică, grație testelor ADN făcute pe materia organică de pe un șal al unei victime, informează dailymail.co.uk.

Unul dintre cele mai mari mistere, care le-a dat bătaie de cap criminaliștilor mai mult de un secol și a fost transpus în numeroase cărți și filme, dând naștere unei serii de teorii unele mai bizare decât altele, a fost în sfârșit descifrat, grație tehnologiilor moderne care permit testele ADN.

Bărbatul responsabil pentru cel puțin cinci crime petrecute în Londra, în toamna anului 1888, a fost identificat în persoana imigrantului polonez Aaron Kosminski, unul dintre cei șase suspecți anchetați la momentul respectiv.

Probele ADN au demonstrat fără dubiu că Jack Spintecătorul este evreul Aaron Kosminski, care a ajuns la Londra la începutul anilor 1880, emigrând din țara sa natală împreună cu familia din cauza pogromului rus.

Polonezul Aaron Kosmiski era unul dintre suspecţi
Polonezul Aaron Kosmiski era unul dintre suspecţi

Kosminski lucra ca frizer, potrivit documentelor autorităților londoneze, și suferea de o boală mentală, cel mai probabil schizofrenie paranoidă. Documentele medicale ale vremii arată că bărbatul avea halucinații auditive și îl descriu totodată ca fiind un misogin cu înclinații patologice spre masturbare.

Descoperirea identității lui Jack Spintecătorul, cum a ajuns să fie supranumit criminalul considerat în epocă încarnarea diavolului, a fost posibilă după ce un colecționar a cumpărat un şal, în 2007, la o licitație cu obiecte care au avut legătură cu șirul de crime.

Russel Edwards, un britanic interesat de misterul crimelor de foarte mulți ani, a cumpărat acest șal, deși mulți alți experți în seria de crime nu i-au atribuit niciodată vreo importanță acestui obiect vestimentar.

Edwards a descoperit că obiectul fusese luat de un polițist care a participat la ancheta crimelor și oferit soției sale. Timp de peste un secol, șalul a rămas în familia polițistului, în mod suprinzător fără să fie spălat vreodată. Șalul s-a aflat în posesia Muzeului de Criminalistică din Londra din 1991 până în 2007, fără să fi fost testat vreodată pentru urme de ADN sau să fie expus. În 2001, a revenit în familia anchetatorului crimelor din 1888. Cinci ani mai târziu, un test ADN a fost efectuat asupra țesăturii, pentru un documentar al televiziunii Channel 4, dar rezultatele au fost neconcludente.

După ce a fost cumpărat în 2007 de Russel Edwards, entuziastul criminalist amator a făcut mai multe cercetări pentru a afla proveniența exactă a șalului. După ce a avut confirmarea că obiectul a fost găsit lângă cadavrul ultimei victime a lui Jack Spintecătorul, în 2011 Edwards a apelat la ajutorul unui expert criminalist și a efectuat mai multe analize de mare precizie, pentru a identifica existența unor eventuale pete de sânge sau alt material genetic pe țesătură. Rezultatele au fost uimitoare. Expertul a identificat urme de sânge și de spermă. Cercetările ulterioare au relevat prezența ADN-ului îndeajuns de bine păstrat pentru a putea compara probele cu codul genetic al urmașilor victimei și a rudelor unora dintre bărbații bănuiți a fi criminalul.

În 2012, anchetatorii au reușit să găsească o rudă a criminalului, cele mai multe indicii din epocă indicând faptul că frizerul polonez era cel mai probabil Jack Spintecătorul. Rezultatele ADN au confirmat după aproape doi ani de cercetare și teste că sperma găsită pe șal era a lui Aaron Kosminski, iar astfel misterul a fost deslușit la 126 de ani de la oribilele crime.

Aaron Kosminski avea 23 de ani când a comis crimele și locuia cu cei doi frați ai săi și cu o soră a sa foarte aproape de locul unde a fost găsită una dintre victime. În ciuda faptului că fusese identificat de un martor ca fiind prezent în locul unde a fost ucisă una dintre femei, poliția londoneză nu a avut, în 1888, sufieciente dovezi pentru a-l acuza oficial. A fost arestat pentru 24 de ore, iar apoi a fost internat pentru tot restul vieții sale într-un azil pentru persoane cu boli psihice. A decedat pe 24 martie 1919.

Lipsa unui vinovat în seria de crime a dus la apariția multor teorii și suspectarea chiar a unor membri ai familiei regale britanice ca fiind Jack Spintecătorul. Printre numele celebre bănuite a fi autorii crimelor se numără nepotul reginei Victoria, Prințul Albert Victor, Duce de Clarence, pictorul postimpresionist Walter Sickert, fostul prim-ministru liberal britanic William Gladstone și chiar scriitorul Lewis Carroll, autorul celebrei cărţi "Alice în Țara Minunilor".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net