Cercetător care a studiat 126 de texte istorice: "Iisus nu a existat niciodată"

Ultima actualizare:

    El afirmă că menţiunea care conţine numele Iisus a fost adăugată ulterior de editoriFoto ortodoxia.md
El afirmă că menţiunea care conţine numele Iisus a fost adăugată ulterior de editoriFoto ortodoxia.md

Cercetătorul Michael Paulkovich a analizat 126 de texte istorice şi a ajuns la concluzia că Iisus din Nazareth este un "personaj mitologic", care "nu a existat niciodată".

Se pare că această descoperire controversată a fost făcută după ce istoricul nu a găsit nicio frază care să menţioneze numele Hristos în cele 126 de texte pe care le-a studiat şi care provin din "epoca lui Iisus", începând din secolul I e.n. şi până în secolul al III-lea e.n. Michael Paulkovich spune că Iisus este un personaj fictiv, inventat de credincioşii creştini pentru a crea un idol la care să se închine. Teoria lui a fost publicată într-un articol apărut în Free Inquiry intitulat "The Fable of the Christ" ("Fabula lui Hristos"), dar şi într-o carte intitulată "No Meek Messiah".

Atât în articol, cât şi în carte, istoricul spune că a remarcat "absenţa dovezii care să ateste existenţa lui Iisus" în textele istorice. El spune că descoperirea este surprinzătoare, în contextul "miracolelor globale şi al presupusei faime mondiale" de care se bucura Iisus. Cele 126 de texte studiate au fost redactate în timpul vieţii lui Iisus sau imediat după aceea şi, potrivit lui Michael Palkovich, autorii ar fi trebuit în mod sigur să fi auzit de celebrul Iisus - însă niciunul nu l-a menţionat.

Titlurile studiate de istoric
Titlurile studiate de istoric

"Atunci când am analizat cele 126 de texte - scrise de autori care ar fi trebuit să fi auzit de Iisus, dar nu l-au menţionat, precum Pavel, Marcion, Athenagoras şi Matei, într-o tetralogie care i se opune lui Hristos, tăcerea din Qumran, Nazareth şi Bethleem, poveştile contradictorii din Biblie, şi multe alte mistere şi omisiuni - a trebuit să ajung la concluzia că Iisus este un personaj mitologic", a declarat istoricul, potrivit mediafax.ro.

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net