Herta Muller critică alegerea câștigătorului premiului Nobel pentru Literatură: Scriitorul chinez „celebrează cenzura"

Ultima actualizare:

    Herta Muller, laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2009
Herta Muller, laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2009

Scriitoarea germană de origine română Herta Muller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2009, a declarat într-un interviu pentru publicaţia suedeză „Dagens Nyheter"că acordarea Premiului Nobel pentru Literatură în acest an chinezului Mo Yan este o „catastrofă", întrucât acest scriitor chinez „celebrează cenzura".

„Chinezii înşişi au spus că Mo Yan este un responsabil al unui eşalon similar unui minister", a spus Muller (59 de ani), referitor la faptul că Mo Yan este vicepreşedinte al Asociaţiei scriitorilor din China, structură susţinută de guvernul de la Beijing, notează Agerpres.

În opinia sa, alegerea lui Mo Yan ca laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în acest an, în timp ce laureatul Nobelului pentru Pace Liu Xiaobo se află în închisoare în China, este „o palmă pe obrazul celor care luptă pentru democraţie şi drepturile omului".

Herta Muller a fost persecutată de fostul regim comunist din România dinainte de 1989 pentru că a refuzat să devină informatoare a fostei Securităţi. Scrierile sale au fost cenzurate în România în acea vreme; în 1987, Herta Muller s-a autoexilat în Germania.

Comitetul Nobel a decis în luna octombrie a anului 2009 să-i acorde premiul pentru literatură scriitoarei germane născute în România Herta Muller, „pentru concentrația poeziei și franchețea prozei cu care descrie viața celor dezrădăcinați".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
cuplu cearta jpg
ploi jpeg
bar g712d79cb7 1920 jpg
fabrica 2 1600x1000 jpg
Papanasi png
Vipera neagră Foto Adrian Florin Vrăbiescu (2) jpg
Carne de pui jpg
Caine in cusca FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net