Guvernul regiunii Crimeea a fost demis. Avioanele de luptă ruseşti sunt în alertă

Ultima actualizare:

    Manifestanţi pro-ruşi s-au strâns joi în faţa Parlamentului din Simferopol, Crimeea. (Foto: Reuters)
Manifestanţi pro-ruşi s-au strâns joi în faţa Parlamentului din Simferopol, Crimeea. (Foto: Reuters)

Ucraina e pe un butoi de pulbere, la câteva zile după ce preşedintele pro-rus Viktor Ianukovici a renunţat la funcţie, pe fondul protestelor violente din Kiev şi ale oraşe ale ţării. Forţe separatiste au ocupat joi instituţii-cheie din Simferopol şi au arborat steaguri ruseşti. În aceste condiţii, autorităţile locale au luat primele măsuri.

Parlamentul din Crimeea a demis Guvernul local şi a anunţat organizarea unui referendum în data de 25 mai, aceeaşi zi în care au loc alegeri anticipate prezidenţiale.

"Potrivit principiilor care stau la baza democraţiei, plenul Parlamentului Crimeei consideră că singura cale de ieşire din situaţie este recurgerea directă la popor. Suntem încrezători că doar organizând un referendum pe tema îmbunătăţirii statutului autonomiei şi extinderea competenţelor sale, crimeenii vor putea să determine viitorul autonomiei ei înşişi, fără presiuni externe", a declarat Oksana Korniciuk, secretarul de presă al Parlamentului.

Ca urmare a "preluării neconstituţionale a puterii în Ucraina de către naţionalişti radicali susţinuţi de bande înarmate", pacea şi ordinea în Crimeea sunt "sub ameninţare", a subliniat ea.

Între timp, echipajele avioanelor de luptă ruseşti din Districtul Militar de Vest au fost plasate în stare de alertă ridicată în cadrul unor exerciţii-surpriză ordonate miercuri de către Vladimir Putin.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net