Grecia, afară din Schengen?

Ultima actualizare:

Miniștrii de Interne ai ţărilor Uniunii Europene se reunesc, luni (25 ianuarie), la Amsterdam, pentru a dezbate amenințări urgente cărora trebuie să le facă față țările continentului: terorismul și pericolul prăbușirii spațiului Schengen sub efectul unei crize migratorii accentuate.

Miniştrii de interne ai statelor UE ar putea discuta, la Amsterdam, despre posibilitatea de a extinde până la doi ani restabilirea controalelor la frontierele situate în interiorul spațiului de liberă circulație Schengen, potrivit unor surse politice citate de Agerpres. Perioada maximă a acestor restabiliri este în mod normal de șase luni.

Austria, care face parte împreună cu Germania, Suedia și Danemarca dintre țările care au reintrodus controale la frontiere din cauza afluxului de migranți, a susținut ideea unei "excluderi provizorii" a Greciei din spațiul Schengen.

"Pseudosoluții ca excluderea statelor din spațiul Schengen nu fac să avanseze soluționarea problemei cu nimic, ele nu reduc fluxul migranților și divizează Europa", a reacționat în fața presei ministrul german al afacerilor externe, Frank Walter Steinmeier.

Nu este pentru prima oară când o astfel de amenințare este proferată, ilustrând exasperarea unore state în fața incapacității Greciei de a frâna fluxul migranților sosiți pe teritoriul său din Turcia și îndreptându-se apoi spre nordul Europei.

Miniștrii de interne urmează să dezbată, de asemenea, propunerea Comisiei de creare a unui corp european al pazei de coastă și de grăniceri pentru a prelua controlul asupra frontierelor exterioare ale UE.

La întâlnirea informală de la Amsterdam se va lansa Centrul european al contraterorismului în cadrul Europol, oficiul european al poliției.

Acesta va fi "o structură permanentă, decisă la nivel politic, care stabilește pentru prima oară în Europa un centru operațional specializat care abordează pe tot continentul problemele teroriste sensibile", a declarat directorul Europol, Rob Wainwright.

Această platformă urmează să răspundă uneia dintre principalele lacune ale luptei antiteroriste la nivel european: schimbul de informații între state care nu se făcea cu suficientă încredere pentru a asigura colaborarea în domeniul sensibil al serviciilor de informații.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net