Doamne, cum îi mai suporţi? 400 de preoţi pedofili au fost caterisiţi de Papa Benedict al XVI-lea

CLIIMA20140118_0062_1.jpg

Preot catolic (Shutterstock)

Vaticanul a dezvăluit, sâmbătă, că a caterisit aproximativ 400 de preoţi în timpul pontificatului lui Benedict al XVI-lea, în urma multiplicării denunţurilor de abuzuri sexuale asupra copiilor comise de membri ai clerului.

"În 2012 au fost aproximativ 100, iar alţi 300 au fost în 2011", a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, citat de Mediafax.

Dar reţeaua de supravieţuitori dintre persoanele care au căzut victime violenţelor comise de preoţi (SNAP) consideră aceste măsuri disciplinare insuficiente.

"Papa trebuie să înceapă să caterisească şi preoţi care acoperă infracţiunile sexuale, şi nu doar pe cei care le comit", a declarat SNAP într-un comunicat.

La începutul anilor 2000, în Irlanda şi în Statele Unite, infracţiuni comis împotriva a mii de copii de către preoţi, în special în anii '60, '70 şi '80, au început să iasă la suprafaţă. Clericii de rang înalt au fost acuzaţi că i-au protejat pe cei vinovaţi mutându-i, pentru a păstra buna reputaţie a instituţiei.

Benedict al XVI-lea, acum papă emerit după ce a demisionat anul trecut, a cerut toleranţă zero faţă de preoţii pedofili. Vaticanul a recunoscut că a primit de la diocezele locale mii de rapoarte de abuzuri.


Loading...