Cele mai importante descoperiri arheologice accidentale!

Ultima actualizare:

Pe 12 septembrie 1940, patru adolescenţi şi-au urmărit câinele în interiorul unui complex de peşteri din apropierea satului Montignac, din sudul Franţei. Spre surprinderea lor, peşterile ascundeau aproape 2000 de picturi rupestre, schiţe de animale şi oameni, datând de acum 15.000-20.000 de ani.

Cunoscute drept Peşterile Lascaux, acestea sunt unice în lume datorită desenelor foarte detaliate. Animalele reprezentate pe pereţii peşterilor includ cai, cerbi, bizoni şi feline mari. Arheologii sunt de părere că peşterile erau folosite în scopuri ritualice. Unele părţi ale ilustraţiilor par să construiască o naraţiune, dar semnificaţia lor nu a fost încă descifrată.

Peşterile au fost deschise pentru vizitare în 1948, dar s-a decis închiderea lor, în 1963, pentru prezervarea sitului.

Manuscrisele de la Marea Moartă

image

Aceste manuscrise reprezintă o colecţie de peste 800 de texte biblice scrise pe papirusuri şi piei de animal. Datând de acum aproximativ 2000 de ani, între 200 î.Hr. şi 70 d.Hr., manuscrisele ar putea fi cele mai vechi astfel de documente existente. Ele au contribuit la o mai bună cunoaştere a istoriei religiilor.

Aceste documente ar fi putut rămâne nedescoperite dacă un cioban beduin, Muhammad edh-Dhib, şi vărul său nu ar fi dat peste primele manuscrise pe malurile nordice ale Mării Moarte, în 1947, într-un sit numit Qumran. Ultimele fragmente ale manuscriselor au fost descoperite la mijlocul anilor ’50. Textele au fost traduse şi intens studiate de atunci, dar încă nu s-a găsit un răspuns la cea mai importantă întrebare: cine le-a scris ?

Piatra de la Rosetta

În timpul marşului armatei lui Napoleon prin Egipt, în 1799, soldaţii au dat peste ceea ce va rămâne în istorie sub numele de Piatra de la Rosetta, numită astfel după oraşul unde a fost descoperită. Împreună cu armata franceză călătorea şi un grup de specialişti în egiptologie, dar aceştia nu au reuşit să descifreze inscripţiile în piatră.

Până în 1802, porţiunile scrise în greacă veche şi demotică au fost descifrate, dar partea scrisă în limba şi alfabetul vechilor egipteni a rămas o provocare pentru specialişti. Abia 20 de ani mai târziu, Jean-François Champollion a anunţat că descifrase scrierea hieroglică, deschizând astfel calea pentru studierea mai aprofundată a civilizaţiei egiptene.

CITEŞTE ÎNTREG ARTICOLUL PE HISTORIA.RO

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net