Berlusconi, la fel ca Dan Şova: «Pentru germani, lagărele de concentrare nu au existat vreodată»

Ultima actualizare:

    Berlusconi, apărat de una dintre fiicele sale
Berlusconi, apărat de una dintre fiicele sale

Silvio Berlusconi a comis sâmbătă o nouă gafă, afirmând că, "pentru germani, lagărele de concentrare nu au existat niciodată", într-un atac la adresa socialistului Martin Schulz, ţinta sa preferată, un candidat la preşedinţia Comisiei Europene (CE), relatează AFP.

Fostul şef al Guvernului italian invoca, în faţa susţinătorilor săi, o scenă petrecută în 2003, când a fost contestat în Parlamentul European (PE), unde, ca răspuns, l-a sfătuit pe Schulz, la acea vreme eurodeputat, să-şi ia un rol de "kapo" (gardian-şef) în filme despre lagăre de concentrare naziste.

"Nu voiam să-l insult, dar acest lucru a provocat scandal, pentru că, pentru germani, lagărele de concentrare nu au existat niciodată. Cele de la Katin (un lagăr sovietic în care au fost masacraţi mii de polonezi) da, dar (lagărele) germane nu", a spus Berlusconi.

"Există acest domn care se numeşte Schulz, căruia i-am făcut în mod involuntar o campanie extraordinară, un domn care nu-l simpatizează nici pe Berlusconi şi nici Italia. A vota stânga, înseamnă a vota pentru el", a declarat Berlusconi.

Afirmaţiile sale au fost denunţate imediat de către preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni (PSE), Serghei Stanişev, care le-a catalogat drept "demne de dispreţ".

El i-a îndemnat atât pe liderii Partidului Popular European (PPE), din care face parte Forza Italia, formaţiunea de centru-dreapta a lui Berlusconi, cât şi pe candidatul formaţiunii la preşedinţia CE Jean-Claude Juncker să condamne aceste declaraţii.

"Aceste comentarii sunt o insultă la adresa întregului popor german, nu doar a lui Martin Schulz. Este totodată o tentativă cinică de distragere (a atenţiei alegătorilor) de la adevăratele probleme, şi anume necesitatea creării a şi mai multe locuri de muncă şi creşterii (economice) a Europei", a adăugat el.

Declaraţiile lui Berlusconi au fost taxate ca o gafă de presa italiană şi mediile politice. David Sassoli, şeful delegaţiei Partidului Democrat (centru-stânga) în PE, le-a pus pe seama "unui nivel ridicat al alcoolemiei".

"În urma unor declaraţii atât de delirante, cum vor proceda deputaţii Forza Italia să fie primiţi în PE şi să lucreze cu reprezentanţii Germaniei democratice, născute din cenuşa lagărelor de concentrare naziste?", s-a întrebat el.

Consilierul şi strategul politic al fostului Il Cavaliere, Giovanni Toti, a replicat că "orice ocazie este bună pentru a-l ataca pe Silvio Berlusconi". "Mi se pare prea puţin corect să transformi o analiză istorică a preşedintelui (Forza Italia) Berlusconi, în cadrul unui raţionament complex, şi să o instrumentalizezi în scopuri strict electorale", a spus el.

În urmă cu doi ani, Dan Şova, actual ministru, a negat Holocaustul în România, spunând că pe teritoriul ţării noastre niciun evreu nu a avut de suferit datorită mareşalului Ion Antonescu. După izbucnirea unui scandal, Şova a retractat afirmaţiile şi a prezentat scuze.

simeon stalpnicul png
image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net