Autorităţile franceze cer anchetă în cazul votului de la Ambasada României din Paris

Ultima actualizare:

    Lumea a dat buzna în Ambasada României la Paris pentru a votaFoto: Twitter
Lumea a dat buzna în Ambasada României la Paris pentru a votaFoto: Twitter

Preşedintele unui ONG din Franţa a trimis o scrisoare Ministrului de Externe francez, în care îi atrage atenţia asupra abuzurilor făcute la alegerile prezindeţiale de duminică.

Franck Pupunat, co-preşedintele ONG-ului Mişcarea Utopia, care observă procesul democtratic din mai multe ţări din jurul lunii, se arată îngrijorat de felul în care au decurs alegerile la secţia de votare din Ambasada României din Paris. El îi cere ministrului Laurent Fabius să contacteze Ministerul Afacerilor Externe din România şi pe Titus Corlăţeanu şi cere pornirea unei anchete. 

"Domnule Ministrul al Afacerilor Externe, stimate Laurent,

Ştii probabil, Mişcarea Utopia este unu ONG care observă procesul democratic din mai multe ţări din jurul lumii (de exemplu, suntem acreditaţi ca observatori internaţionali în cadrul procesului electoral din Tunisia)

Îmi permit să îşi trimit această scrisoare în numele mişcării, privind desfăşurarea primului tur al alegerilor prezidenţiale din România, de duminică, 2 noiembrie, în secţiile de vot din Franţa şi mai ales la secţia de la Ambasada României din Paris. Importanţa diasporei româneşti din ţările europene reprezintă un procentaj deloc neglijabil şi acest tânăr electorat reprezintă un aspect important al votării. 

Or, incidente îngrijorătoare au umbrit acest scrutin. În mare parte din oraşele europene, precum Londra, Viena şi Paris, organizarea votului nu a permis unor câteva mii se tineri români , care au stat ore întregi la coadă, să voteze. Însă alegerile precedente, din 2009 şi 2012, au putut fi organizate corespunzător. 

La ora 21, duminică, la ora închiderii urnelor, deşi legea din România (ca şi cea din Franţa) spune că fiecare persoană prezentă în incinta secţiei de vot trebuie să poată vota, secţiile au fost închise. Câteva sute de români care se aflau în interiorul ambasadei au fost privaţi de dreptul lor fundamental şi constitutional şi nu li s-a dat voie să voteze. Dacă jandarmii şi agenţii de securitate francezi au «interzis» intrarea în incinta ambasadei după ora 21.00, e posibil ca acestă situaţia tensionată să fi fost provocată de autorităţile române. Ţinând cont de aceste elemente, putem să ne întrebăm care sunt motivele pentru care guvernul român a organizat votarea în aceste condiţii. 

Având în vedere că alt doilea tur se va organiza pe 16 noiembrie, dorim ca Franţa să transmită aceste observaţii privind primul tur omologilor români. Astfel, măsuri adecvate trebuie să fie luate pentru a răspunde unor diverse întrebări. 

Îţi mulţumesc petnru atenţia pe care o vei acorda acestei scrisori. 

Franck Pupunat

Co-preşedinte al Mişcării Utopia".

Scrisoarea trimisă Ministrului francez de Externe
Scrisoarea trimisă Ministrului francez de Externe

Unul dintre cei care au stat la coadă la Ambasaba României din Paris pentru a vota a realizat un clip din care arată cum s-a desfăşurat scrutinul de duminică. În filmuleţ, mai mulţi români povestesc cum au fost împiedicaţi să voteze.

Câteva zeci de alegători au intrat cu forţa, duminică seară, cu foarte puţin timp înainte de închiderea urnelor, în Ambasada din Paris pentru a putea vota, în condiţiile în care, potrivit legii, după ora 21.00 (ora Franţei), votul este permis persoanelor aflate în incinta secţiei de votare.

Duminică seară, cu câteva minute înaintea închiderii urnelor, la intrarea pe Rue de l'Exposition, unde se află sediul Ambasadei României la Paris şi cel al Institutului Cultural Român se află câteva sute de persoane care au stat la coadă ore în şir pentru a vota, informează Mediafax.

O parte dintre acestea au intrat cu forţa, duminică seară, în ambasadă, în speranţa că, dacă se vor afla în incinta acesteia, vor putea vota.

La faţa locului, au ajuns reprezentanţi ai Jandarmeriei Franceze.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net