5 mari mistere ale atentatelor din Paris

Ultima actualizare:
Magazinul evreiesc Hypercacher
Magazinul evreiesc Hypercacher

Cum au reuşit 3 indivizi să ţină o ţară sub teroare o ţară întreagă fără ca autorităţile să poată interveni? Iată misterele din spatele celor 54 de ore de teroare în care au murit 17 oameni şi au fost răniţi peste 60.

1. Teroriştii voiau să fie identificaţi rapid. De ce?

După ce ucid cu sânge rece 12 oameni la redacţia publicaţiei de satiră Charlie Hebdo, fraţii Cherif şi Said Kouachi fug în trombă. Said îşi lasă buletinul în maşina neagră pe care o furaseră pentru a le oferi o pistă anchetatorilor. După prelevarea probelor ADN, autorităţile confirmă că e vorba de cei doi fraţi. Au vrut să fie identificaţi? Atunci de ce au purtat cagule în timpul atacului?


    Trei indivizi au ţinut o ţară întreagă în teroare timp de  54 de ore şi au ucis 17 oameni.Foto: AP/Afp
Trei indivizi au ţinut o ţară întreagă în teroare timp de 54 de ore şi au ucis 17 oameni.Foto: AP/Afp

2. Cum au evadat din „cea mai sigură capitală din lume”?

Atacul de la Charlie Hebdo durează aproape 25 de minute după care fraţii Kouachi reuşesc să fugă din Paris. În ciuda faptului că întreaga capitală franceză este înţesată de camere de supraveghere, teroriştii se fac nevăzuţi după ce fură un Renault Clio argintiu. Abia a doua zi la ora 9:25 cei doi sunt reperaţi într-o benzinărie şi autorităţile pornesc în urmărirea lor. Le pierd iar urma puţin înainte de ora 21:00.

3. De ce voiau să revină în Paris după atac?

La 8 ianuarie fraţii Kouachi jefuiesc o benzinărie din Villers-Cotterets (80 km de Paris). Peste 88.000 de reprezentanţi ai forţelor de ordine urmăresc ucigaşii fiind convinşi că vor să treacă graniţa prin nord. Însă, suprinzător, cei doi terorişti se întorc la 30 km de Paris şi fiind încolţiţi, iau un ostatic şi se baricadează într-o tipografie din Dammartin-en-Goele. Toate trupele pornite în urmărirea lor sunt prinse pe picior greşit, dar se relochează rapid.

4. Mai există un complice?

Oamenii care asistă la execuţia poliţistei Clarissa Jean-Philippe la Montrouge în Paris susţin că Amedy Coulibaly nu a acţionat singur. Mai mult decât atât, când i se pierde urma în cartierul parizian La Defense, martorii spun că nu era singur. Prima bănuită e Hayat Boumeddiene, soţia lui. Însă aceasta a zburat în Turcia la 2 ianuarie şi a trecut graniţa în Siria la 8 ianuarie, exact în momentul atacului. Deci un terorist este încă în libertate?

5. De ce nu au fost localizaţi de pe telefoanele mobile?

Amedy Coulibaly şi fraţii Kouachi au lucrat împreună, se arată într-un comunicat remis de reprezentanţi ai Ministerului de Interne francez. Teroriştii se îndemnau reciproc să atace comisariate, secţii de poliţie şi forţe de ordine pentru a răzbuna „uciderea civililor şi copiilor în Siria şi Irak”. Au existat peste 20 de apeluri între ei, cu toate astea telefoanele lor nu au fost folosite la localizarea lor.

Au aşteptat ore în frigider să fie ucişi

Trei indivizi au ţinut o ţară întreagă în teroare timp de  54 de ore şi au ucis 17 oameni.
Trei indivizi au ţinut o ţară întreagă în teroare timp de 54 de ore şi au ucis 17 oameni.

9 ianuarie. Ora 13.35, magazinul evreiesc Hypercacher. Amedy Coulibaly intră şi deschide focul. Trei oameni cad morţi la podea. Şase clienţi fug îngroziţi la subsol. Angajatul Lassana Bathily îi adăposteşte într-o frigider imens, stinge lumina şi opreşte aparatul.

În cameră sunt -3 grade Celsius. O mamă cu un bebeluş în poală încearcă să-şi încălzească odrasla. Ostaticii încep să trimită mesaje de adio rudelor. Aud împuşcături sus. Încă un om a fost ucis. Bathily le spune că pot fugi pe o uşă din spate. Le e prea frică să iasă din ascunzătoare.

Bathily iese şi le promite că îi va salva. Dă planurile clădirii poliţiei şi după o oră jumătate teroristul e ucis. Era 17:05. Coşmarul luase sfârşit.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
image
actualitate.net
image
actualitate.net