Există viaţă şi după inundaţii. Banatul a renăscut din mâl

Ultima actualizare:

    Oamenii se pregătesc pentru viitură
Oamenii se pregătesc pentru viitură

La cinci ani de la inundaţii, bănăţenii se tem încă de pericolul inundaţiilor. Oamenii stau cu ochii pe televizoare ca să vadă ce se întâmplă în Moldova aflată sub ape, însă nu fac mai nimic pentru a-i ajuta pe sinistraţi. Cu toate acestea, autorităţile fac eforturi să mobilizeze oamenii.

Banatul era, în urmă cu cinci ani, sub ape. De atunci, autorităţile au investit foarte mulţi bani în măsuri împotriva inundaţiilor şi au achiziţionatv echipamente de milioane de euro. Cu toate acestea, cu apele nu poţi fi niciodată sigur, spun responsabilii. "Din 2005 ne-am tot pregătit. Avem în fiecare an două-trei simulări pe diferite zone ale judeţului ca să vedem cum ne putem mobiliza în astfel de situaţii, însă niciodată nu putem fi siguri că vom reuşi să facem faţă. Avem toate dotările necesare: bărci cu motor, oameni pregătiţi, ş.a.", a declarat prefectul de Timiş, Mircea Băcală.

Barajele, în siguranţăDirectorul Direcţiei Apelor Banat, Titu Bojin spune că toate barajele din bazinul hidrografic al zonei de Vest sunt în siguranţă, chiar în cazul unor căderi însemnabile de apă. "Nu există nici un fel de probleme din punct de vedere tehnic în bazinul nostrum hidrografic. Toate măsurile de siguranţă sunt luate", a declarat Bojin. Dacă barajele sunt în siguranţă, nu acelaşi lucru se poate spune despre sistemele de canalizare, care sunt depăşite chiar şi în cazul unor ploi de câteva ore. Prefectul Mircea Băcală spune că a convocat pentru săptămâna viitoare toţi primarii din comunele periurbane ale Timişoarei, pentru a discuta aceste probleme. "Canalele de colectare a apelor pluviale au fost înfundate o dată cu extinderea localităţilor şi, astfel, au apărut mari probleme. În cazul unor ploi abundente, gospodăriile sunt automdat inundate. Nu e normal aşa ceva. Singurul canal care a fost decolmatat este Timişoara - Ghiroda", a mai spus Băcală.

Bănăţenii nu au fost mână largă pentru sinistraţii din Moldova

Mica Veneţie

Nu numai în mediul rural există astfel de probleme, Timişoara a ajuns sub apă în urmă cu ceva timp după doar două-trei ore de ploaie abundentă.Mall-ul a fost victima ploilor din ultima vreme, astfel că un tavan a cedat în urmă cu câteva zile sub presiunea apei. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, însă mai multe persoane se aflau pe o terasă aflată la doar câţiva metri de locul incidentului.Vezi aici cum s-a prăbuşit tavanul mall-uluiViaţa după potop

După cinci ani de la inundaţiile catastrofale, locuitorii din Foeni speră ca natura să nu le mai ia puţinul strâns. Casele construite de stat au ajuns hambare, pământul inundat încă nu e bun, iar oamenii plâng după avuţia luată de ape şi nerecuperată. Oamenii se uită în fiecare zi la televizor şi văd drama sucevenilor. Plâng, dar în acelaşi timp sunt conştienţi că inundaţiile din Banat au fost cele mai grave, pentru că a apa a rămas stăpână peste casele lor timp de trei luni. Fiecare cod galben emis de instituţiile statului naşte dezbateri şi emoţii puternice în locuitorii comunei Foeni, judeţul Timiş. Oamenii au trăit un coşmar în anul 2005, când digul de protecţie din apropierea comunei a cedat, iar satul a fost la un pas să fie ras de pe faţa pământului. Furia apelor a făcut ca 300 din cele 400 de case din Foeni să se dărâme. Trei luni, locuitorii au trăit pe câmpuri, în locuinţe amenajate ad-hoc, în timp ce apele încă acoperau comuna.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net