Este interzis ca miezul nopţii să vă prindă fără lenjerie roşie şi bani în buzunar, sau dormind

Ultima actualizare:

„Este o poveste care atenționează că nu se doarme în noaptea Revelion, dacă vrei să-ți meargă bine, în următorul an", spune Parasca. Acesta amintește și de un obicei de pe Valea Crișului Repede, pentru aflarea ursitei fetelor de măritat, scrie ADS Oradea.

„Ca să afle de unde le vor veni pețitorii, fetele prind seara cocoșul și îl pun sub o covată. Dimineața, în zori, îi dau drumul și încotro o apucă acesta, de acolo îi va veni fetei ursitul", exemplifică Parasca. De asemenea, se recomandă ca prima persoană care intră în casă în noaptea dintre ani să fie un bărbat.

Calendarul cepei

Pentru a afla cum va fi vremea în noul an, există calendarul cepei. „ Se exfoliază o ceapă, luându-se 12 straturi, care reprezintă fiecare câte o lună din an. Pe fiecare se pune un strop de sare și se le lăsă până dimineaţa. În funcție de câtă apă lasă fiecare felie, se știe cât de ploioasă sau secetoasă va fi luna respectivă", spune Parasca.

Gălăgie pentru a ține spiritele rele departe

O superstiție locală spune că în noaptea dintre ani este bine să se facă gălăgie, pentru a speria spiritele rele şi a le ţine departe de casă. Obiectele cu care se produce gălăgia sunt nenumărate, de la bici, clopote, claxoane sau, mai nou, alarme. La sat, pentru ca animalele să fie mai productive în noul an, se obișnuia să se facă zgomot, pentru ca acestea să se trezească și să se  întoarcă pe cealaltă parte. În unele sate din Bihor se obișnuiește ca, la miezul nopții, să se tragă clopotele la biserică, în semn de rămas bun pentru anul care a trecut.

Lenjerie intimă roșie

Referitor la superstiția legată de faptul că de Revelion trebuie să purtăm ceva roșu, etnograful Crăciun Parasca spune că aceasta este culoarea vieții și a căldurii, aducând noroc în dragoste în noul an.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net