Doi romi s-au plâns CEDO că statul ungar le-a compromis educaţia

Ultima actualizare:

La sfârşitul lunii ianuarie, CEDO a cerut în scris autorităţilor ungare să răspundă juridic în această afacere, a anunţat ea vineri.

Reclamanţii - în prezent în vârstă de 22 de ani - au fost şcolarizaţi de la 7 la 13 ani într-o clasă specializată a şcolii din satul lor, Kesznyeten, 'după ce un juriu format din experţi regionali estimase că ambii au un uşor retard mental', a explicat curtea.

La vârsta de 17 ani, cei doi adolescenţi depuseseră plângere pentru 'punere în pericol a minorilor', susţinând că această plasare într-o clasă specială le-a compromis dezvoltarea intelectuală fiindcă ei au urmat un program şcolar redus, fără cursuri de ştiinţă şi fără studierea limbilor străine.

Avocatul lor a mai spus că această plasare avea ca scop 'segregarea fizică' a tinerilor romi. Plângerea a fost clasată fără urmări după câteva luni.

Cei doi tineri s-au adresat atunci CEDO, afirmând că au fost victime ale unei măsuri discriminatorii din cauza originii lor rome.

CEDO nu are obiceiul de a face publică această etapă de procedură, care precede o eventuală audiere pe fond, iar apoi o arestare, dar serviciul său de presă a explicat că această manieră de a proceda este justificată de importanţa acestui caz şi a cerut, în consecinţă, să fie audiată în cadrul procedurii, notează Agerpres.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net