Dig de 4,5 km la Galaţi în faţa celui mai mare dezastru urban

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Conform deciziei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit ieri, la Galaţi, pentru a analiza efectele debitelor mari de pe Siret, Prut şi Dunăre, prioritatea o reprezintă apărarea municipiului Galaţi.

S-a dispus, astfel, construirea unui dig înalt de 1,5 m, pe o lungime de 4,5 km, cu sprijinul a 1.400 de cadre militare din Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Apărării Naţionale.

Ridicarea acestuia a început încă de ieri, timpul estimat pentru finalizare fiind de 36 de ore. 45 de specialişti de la „Apele Române” coordonează aceste lucrări şi monitorizează punctele critice, conform unui comunicat al Prefecturii Galaţi.

Alături de militarii gălăţeni, lucrează la supraînălţarea digului de la Dunăre 300 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Ploieşti şi Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi 400 de lucrători din cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă ale municipiului Bucureşti şi judeţelor Argeş, Prahova şi Dolj.

În această dimineaţă, Dunărea a înregistrat la Galaţi o cotă de 676 cm (76 cm peste cota de inundaţie) şi un debit de 16.055 mc/s. La Şendreni, Siretul avea o cotă de 728 cm (78 cm peste cota de pericol).


Concomitent cu acţiunile de la Galaţi, CNSU a hotărât ca Prefecturile şi Consiliile Judeţene Ialomiţa şi Călăraşi să dispună măsurile necesare de pregătire a incintelor Călăraşi-Râul, Borcea de Sus şi Borcea de Jos pentru inundare.

De asemenea, Prefectura Tulcea şi Consiliul Judeţului Tulcea dispun, în regim de urgenţă, măsurile necesare pentru supraînălţarea cu cinci metri a digului de apărare a localităţii Grindu şi iau măsuri pentru pregătirea executării misiunii de rupere a digului la Cotul Pisicii, atunci când situaţia operativă o va impune.

"În condiţiile în care digul n-ar rezista, am inunda un sfert din Galaţi, asta înseamnă activităţile de la şantierul naval, portul, vama.

Sunt aproape 12.000 de locuri de muncă în zonă, în jur de 45 de milioane de euro este pierderea zilnică şi în jur de 250 de milioane de euro, pierderile de proprietate din Galaţi.

Cred că ar fi cel mai mare dezastru urban din România după cel de-al Doilea Război Mondial", a precizat viceprimarul din Galaţi, Mircea Cristea, citat de realitatea.net.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă se întruneşte din nou astăzi, la ora 10.00, la Palatul Victoria.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5